Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Kyung-sook Shin, Voi fi acolo

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Kyung-sook Shin este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane și autoarea coreeană cu cel mai mare succes în afara granițelor țării sale. Rapiditatea cu care s-au impus în Coreea romanele și volumele de povestiri publicate de ea i-au făcut pe criticii literari să vorbească despre „sindromul Kyung-sook Shin“.

După opt ani de tăcere, un telefon primit de Yun de la fostul ei prieten, Myeong-seo, reînvie amintiri din timpul studenției și redeschide răni vechi. Cu pătrundere intelectuală și un lirism bine dozat, ea revizitează momentele determinante ale anilor săi de formare: moartea mamei, relația profundă cu profesorul de literatură acum grav bolnav, exaltările primei iubiri, protestele studențești, prietenia ca remediu pentru singurătate și disperare. O parabolă care prin repetiție devine simbolică este cea a Sfântului Cristofor, văzută aici prin prisma literaturii și a artei ca mod de salvare și supraviețuire. Printre autorii ale căror scrieri sunt citate se numără Emily Dickinson, Rainer Maria Rilke, Francis Jammes și Paul Valéry.

Despre Kyung-sook Shin

KYUNG-SOOK SHIN este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane și autoarea coreeană cu cel mai mare succes internațional, supranumită în Occident „prima doamnă a literaturii coreene“. Rapiditatea cu care s-au impus romanele și volumele sale de povestiri i-a făcut pe criticii literari să vorbească despre „sindromul Kyung-sook Shin“. S-a născut în 1963 la Jeong-eup, în provincia Jeolla, și a absolvit cursurile Institutului de Arte din Seul. Face parte din „generația 368“ (sampallyuk sedae), a celor care, născuți în anii ’60, au urmat studiile universitare în anii ’80, perioadă tulbure din istoria Coreei, dominată de proteste sociale. În 1985 a publicat volumul de proză scurtă Povești de iarnă, pentru care a primit Premiul Munye Joongang, acordat scriitorilor debutanți. Cărțile care au urmat – Aici era cândva o orgă (1992), Tristețe profundă (1994), Camera singurătății (1995), Mâncătorii de cartofi (1997), Câmpurile de căpșune (2000), Violet (2001), Dangătul clopotelor (2003), Dansul privighetorii de primăvară (2007; Humanitas Fiction, 2017), Ai grijă de mama (2009), Voi fi acolo (2010; Humanitas Fiction, 2015), Femei neștiute (2011), Povești pentru fiica mea (2013) – i-au adus recunoașterea în întreaga lume, romanul Ai grijă de mama fiind tradus în peste patruzeci de țări. În 2021 îi apare cel mai recent roman al său, Vorbește-mi despre tata (Humanitas Fiction, 2023). Este, de asemenea, autoarea a două lucrări de nonficțiune. De-a lungul timpului, Kyung-sook Shin a fost recompensată cu numeroase premii naționale și internaționale: Premiul Hanguk Ilbo (1993), Premiul Hyundae pentru literatură (1995), Premiul Manhae pentru literatură (1996), Premiul pentru literatura secolului XXI (2000), Premiul Yi Sang (2001), Prix de l’Inaperçu (2009), Premiul „Cel mai bun roman străin al secolului XXI în China“ (2011), Man Asian Literary Prize (2011), Premiul Hoam pentru literatură (2013).

Recenzii

Romanul se citește pe nerăsuflate, într-atât de captivante sunt talentul scriitoarei de a povesti dimpreună cu știința ei de a dezvolta temele și de a construi personajele.“ (New York Times Book Review)

Voi fi acolo) este o poveste obsesivă a complicațiilor tinereții, care va captiva cititorii de pretutindeni.“ (The Independent)

„Shin scrie minunat despre intimitate și năzuințele celor însingurați... Voi fi acolo este o operă literară strălucită despre puterea artei, despre prietenia și empatia care dau sens vieții oamenilor.“ (Los Angeles Times)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Voi fi acolo
 • An apariție: 2015
 • Ediție: I
 • Pagini: 312
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-973-7
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Kyung-sook Shin
 • Traducere: Diana Yüksel

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact