Închide Close
Despre adevărata religie

Editura Humanitas

Sfântul Augustin, Despre adevărata religie

Din categoriile religie, filozofie

În colecția Surse clasice

Tratatul Despre adevărata religie constituie mărturia preocupărilor lui Augustin pentru asimilarea tradiției filozofiei grecești în teologia creștină. Această întâlnire a culturilor are drept cheie augustiniană cristologia: între sapientia lui Cicero, nous-ul neoplatonician și logos-ul ioanic, acest tratat descoperă continuități fundamentale pe elogiul stoic al ordinii universale, pe filozofia aristotelică a imaginii sau pe estetica platoniciană a proporțiilor. Asumând riguros tradiția gandirii antice, Augustin proiectează asupra ei modelul teoretic al Cuvântului întrupat, oferind o meditație asupra devenirii spirituale a omului și a descoperirii adevărului etern.Studiu introductiv și note de Alin TatControl științific al traducerii de Lucia Wald

Despre Sfântul Augustin

SFÂNTUL AUGUSTIN din Hippo (354–430), cel mai mare dintre părinţii Bisericii latine, s-a născut la Thagaste, în nordul Africii. A studiat şi apoi a predat la Cartagina, Roma şi Milano. Atras o vreme de maniheism şi de scepticism, în 386 s-a întors la creştinism, hotărâtoare în acest sens fiind influenţa episcopului Ambrozie din Milano, care l-a şi botezat, în noaptea de Paşti a anului 387. În 389 a revenit la Thagaste, unde a întemeiat o comunitate monahală, iar în 395 a fost numit episcop de Hippo, funcţie pe care a păstrat-o până s-a stins din viaţă. Dintre numeroasele sale tratate teologice (şi filozofice), cele mai cunoscute sunt Confesiunile (400; trad. la Humanitas, 1998, reed. 2005) şi Cetatea lui Dumnezeu (412–427). Adaptând filozofia Antichităţii (îndeosebi tradiţia platoniciană) la învăţătura creştină, Augustin a creat el însuşi un important sistem filozofic şi a contribuit astfel decisiv la fundamentarea gândirii creştine medievale şi moderne. Alte scrieri ale Sfântului Augustin apărutela Humanitas: De dialectica (ed. bilingvă; 1991, reed. 2003), Solilocvii (ed. bilingvă; 1993), De magistro (ed. bilingvă; 1994), De doctrina Christiana (ed. bilingvă; 2002), De libero arbitrio (ed. bilingvă; 2004), Despre îngeri şi oameni (2005), Despre adevărata religie (2007).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Despre adevărata religie
 • An apariție: 2007
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 268
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-1523-7
 • ISBN-10: 978-973-50-1523-7
 • Colecție: Surse clasice
 • Domeniu: religie, filozofie
 • Autor: Sfântul Augustin
 • Traducere: Cristian Bejan

Noi apariții

Author Spotlight

Oliver Sacks

pagina autorului

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact