Închide Close

Editura Humanitas

Octavio Paz, Dubla flacără

Dragoste și erotism

Din categoriile eseistică

În colecția 12 cărți despre lumea în care trăim

Traducere de Cornelia Rădulescu

Dubla flacără explorează legătura intimă dintre sex, erotism și dragoste – temele preferate ale lui Octavio Paz, laureat al Premiului Nobel. Pornind de la Banchetul lui Platon și sfârșind cu romanele moderne, Paz scrie, de fapt, o istorie a dragostei și a erotismului. Paginile de față trec totul în revistă, de la tabuuri la reprimări, de la Sade la Freud, de la păcatul originar la inteligența artificială.

„Marele pericol care îi paște pe îndrăgostiți, capcana mortală în care mulți cad, este egoismul. Pedeapsa nu se lasă așteptată: ei nu văd nimic și pe nimeni în afară de ei înșiși, până când devin stană de piatră sau… se plictisesc. Egoismul e un puț adânc. Pentru a ieși la aer curat trebuie să privim dincolo de noi înșine: acolo este lumea și ne așteaptă.“ (OCTAVIO PAZ)

Despre Octavio Paz
Poet, eseist si diplomat mexican (1914–1998), una din figurile literare de prima marime ale Americii Latine, laureat al Premiului Nobel pentru literatura (1990). Debuteaza in 1933 cu volumul de poeme Luna silvestre. Pleaca in Spania, unde se apropie pana la identificare de cauza republicana din Razboiul Civil (reflectiile acestei experiente apar in Spania, in 1937, sub titlul Bajo in clara sombra y otros soemas, anuntandu-l pe marele poet de mai tarziu). Dupa o sedere la Paris se intoarce in Mexic, unde va infiinta si edita mai multe reviste literare de renume (Taller, El hijo prodigo si, in mai '70, Plural). Influentat pe rand de marxism, suprarealism, existentialism, budism si hinduism, tema sa de predilectie este capacitatea de a depasi singuratatea existentiala prin dragoste, erotism si creativitate artistica. Volume de versuri: No pasaran (1937) Libertad bajo palabra (1949) Saguila o sol. Piedra de sol (1957) Blanco (1967) La dera este (1971) Hijos del aire (1981) Proza: El laborinto de la soledad (1950) El arco y la lira (1956) Lasperas del olno (1957) Conjunciones y disyuncunes (1970) El mono gramatico (1974) One Earth, Four or Five Worlds (1985, in engleza)
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Dubla flacără
 • Subtitlu: Dragoste și erotism
 • An apariție: 2017
 • Pagini: 204
 • Format: 13x21 cm
 • ISBN: 978-973-50-5862-3
 • Colecție: 12 cărți despre lumea în care trăim
 • Domeniu: eseistică
 • Autor: Octavio Paz
 • Traducere: Cornelia Rădulescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact