Închide Close

Editura Humanitas

Gabriela Tabacu, Orașul găsit în cutie

O cronică afectivă a Bucureștiului

BESTSELLER GAUDEAMUS 2022

 

București, un oraș care, cu o vastă experiență a mutilărilor de tot felul, a trăit încercând neobosit să iasă din agonie.

 

„Crescut în mijlocul câmpiei Bărăganului, vara potopit de arșiță și iarna bătut de crivăț, lovit pe neașteptate de cutremure dintre cele mai rele, înecat periodic de apele Dâmboviței, mistuit de incendii și, pe deasupra, atacat din toate părțile de cuceritori lacomi, Bucureștiul a fost o așezare greu de gospodărit, care a propășit încet, dând adesea înapoi ori înaintând ca melcul. Scurtele mărturii despre locurile prin care se plimbă povestea din aceste pagini dau seamă despre victorii și înfrângeri, despre frumuseți și urâciuni, despre lucruri bune și lucruri rele care au însemnat viața de sat mare, apoi de oraș, a târgului lui Bucur, ajuns pe jumătate milenar. Dacă cititorul le va privi ca pe un mic mozaic de istorie din care e de aflat câte ceva nou și poate că util despre acest loc păzit de un înger capricios, ele își vor împlini rostul.“ — GABRIELA TABACU

 

„Cartea Gabrielei Tabacu scoate la lumină Bucureștiul uitat al anilor ’60. Totul începe cu o cutie de scrisori vechi. Odată cu orașul care alunecă pe toboganul timpului, se schimbă generațiile, mentalitățile, vârstele și identitatea străzilor, clădirilor și cartierelor. Se schimbă treptat și privirea bucureștenilor asupra spațiului pe care îl locuiesc. În Orașul găsit în cutie respiră o întreagă istorie pierdută și regăsită de memoria unei familii și păstrată în fotografii și documente de epocă.“ — TATIANA NICULESCU

Despre Gabriela Tabacu

GABRIELA TABACU este arhitectă și, din 1996, lucrează în învățământul superior de profil. Fiind profesor universitar habilitatus, în prezent îndrumă doctorate la Școala Doctorală a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București. A publicat peste o sută de articole, eseuri, cronici, interviuri, lucrări de cercetare și traduceri în acest domeniu, precum și cărți și capitole în cărți de specialitate. Din 1986, după ce a urmat cursuri de biblioteconomie și informatică, vreme de 33 de ani a condus Departamentul Bibliotecă al UAUIM, care a devenit, din anul 2000, Departamentul de Informare-Documentare al Universității, o structură modernizată și informatizată, înglobând Editura Universitară „Ion Mincu“, Fondul de proiecte de diplomă și Muzeul „Ion Mincu“. În această perioadă a fondat și a coordonat patru publicații periodice care continuă să apară și astăzi, având rolul de a promova colecțiie din patrimoniul departamentului. Prin biroul propriu de arhitectură a realizat proiecte de construcții, restaurare, reabilitare, mobilier, amenajări interioare și peisagere. Unele dintre acestea au fost răsplătite cu premii și nominalizări. Deși are convingerea că arhitectura este un univers fabulos de unde cel odată intrat nu mai are scăpare, ori poate că tocmai de aceea, de 11 ani scrie și beletristică. Spune că pentru ea scrisul este un inegalabil instrument de explorare a condiției umane și de înțelegere a lumii tot mai complicate a prezentului. La Editura Humanitas a publicat Revista Arhitectura, 1906–1944: Studiu monografic și indici (2008), Toate femeile vor 7 (romance apărut sub pseudonimul Kaya de Vos; 2011) și povestiri în cinci volume colective – Casele vieților noastre (2014, 2019), Și eu am trăit în comunism (2015), Bucureștiul meu (2016, 2018), Cartea întâmplărilor: Mistere, ciudățenii, uimiri (2019), Amintiri de la Humanitas (2020), iar la Editura Humanitas Fiction, Jurnalul unei iubiri imposibile (2013, 2019, 2021), Iubire, semne și minuni: 10 povestiri (2021), ambele sub pseudonimul Kaya de Vos, Orașul găsit în cutie. O cronică afectivă a Bucureștiului (2022).

 

Fotografia autoarei © Radu Sandovici

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Orașul găsit în cutie
 • Subtitlu: O cronică afectivă a Bucureștiului
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 368
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-7749-5
 • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Gabriela Tabacu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact