Închide Close
Plugarul si moartea

Editura Humanitas

Johannes von Tepl, Plugarul si moartea

În colecția în afara colecţiilor

Dialogul acesta tulburator, purtat intre un barbat ramas vaduv – „Plugarul“ – si Moarte, a fost scris la rascrucea dintre Evul Mediu si Renastere. Perenitatea textului tine de limpezimea de cristal a „vocilor“ sale: tanguirea neistovita a omului, care-si plange, ca un alt Iov, cruda soarta, si cinismul plin de sarcasm al Mortii, care-i arata mereu cat de inevitabila ii e conditia. Si totusi, dupa ce o vreme aceasta capodopera a literaturii germane medievale a cunoscut o larga raspandire, peste ea s-a asternut o uitare de aproape cinci secole. Graitor e insa faptul ca redescoperirea dialogului a avut loc tocmai la inceputul veacului nostru, atat de adanc muncit de problema Sfarsitului. Si iarasi graitor este ca el l-a inspirat pe Heidegger in faimoasa analiza pe care a facut-o omului ca fiinta–intru–moarte: sfirsitul pe care il are in vedere moartea, spune ganditorul de la Freiburg, nu inseamna faptul de a fi ajuns la sfarsit al omului (das Zu–Ende–sein), ci faptul ca in fiece clipa omul este fiinta–intru–sfarsit (das Sein zum Ende). Moartea nu este momentul in care omul iese din viata, ci un mod de a fi pe care omul si-l asuma din clipa in care intra in ea. Si Heidegger citeaza aici sentinta rostita in cuprinsul dialogului: „Din clipa in care se naste, omul este destul de batran ca sa moara.“ traducere de Marin Tarangul si Emmerich Schaffer
Despre Johannes von Tepl
Johannes von Tepl (J. von Saaz, J. Henslini de Sitbor) s-a nascut in 1342/1350 in Boemia. A studiat la Universitatea din Praga si posibil la Paris, iar dupa 1378 a fost notarius civitatis si mai tarziu rector scholarium la Saaz (Zatec). A murit la Praga in 1414 sau 1415. Der Ackermann aus Bohmen (Plugarul si moartea, 1400) este una dintre primele opere importante in proza ale literaturii de limba germana.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Plugarul si moartea
  • An apariție: 1997
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 144
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0741-5
  • ISBN-10: 973-28-0741-5
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Johannes von Tepl

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact