Închide Close
Porumbelul

Editura Humanitas

Patrick Süskind, Porumbelul

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

O extraordinară parabolă despre cotiturile destinului şi cauzele acestora, mai mult intime decât exterioare

Este un om ordonat. Trăieşte la Paris, într-o odaie micuţă, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. O doreşte pentru toată viaţa. A hotărât cândva că nu te poţi bizui pe oameni şi că e mai bine să-i ţii la distanţă. A rămas, aşadar, singuratic. Nu-i plac noutăţile şi evenimentele mari. Viaţa lui e făcută din lucruri mărunte, pe care le poate ţine sub control: bună rânduială în casă, conştiinciozitate la serviciu, curăţenie, mode-raţie, punctualitate. Şi, când nimic neprevăzut nu pare să-i ameninţe traiul de o reconfortantă monotonie, are loc întâlnirea cu porumbelul.

Despre Patrick Süskind

PATRICK SÜSKIND s-a născut pe 26 martie 1949 la Ambach, în Bavaria. Între 1968 și 1974 studiază istoria, mai întâi la München, apoi la Aix-en-Provence, în sudul Franței, unde adună informații despre vechile tehnici de extragere și conservare a esențelor florale, material pe care îl va prelucra în romanul Parfumul (Das Parfum; Humanitas Fiction, 2012). De la apariția sa, în 1985, cartea a fost tradusă în 47 de limbi, impunându-l pe Süskind printre cei mai cunoscuți scriitori ai zilelor noastre. Succesul autorului începe însă cu patru ani mai devreme, odată cu piesa într-un act Contrabasul, monologul unui muzician paranoic, care în Germania, numai în sezonul teatral 1984–1985, are peste 500 de reprezentații. Süskind publică în 1987 romanul Porumbelul (Die Taube), adaptat mai târziu pentru scenă, urmat de volumele de proză Die Geschichte von Herrn Sommer (Povestea domnului Sommer, 1991) și Drei Geschichten und eine Betrachtung (Trei povestiri și o reflecție, 1996) și de eseul Despre iubire și moarte (Über Liebe und Tod, 2005; Humanitas, 2015). În ciuda faimei, Süskind alege să rămână în umbră: respinge câteva premii literare, refuză să participe la emisiunile de televiziune și nu dă interviuri. A scris scenarii pentru televiziune, scenariul filmului Rossini, regizat în 1997 de Helmut Dietl, și a colaborat la ecranizarea romanului Parfumul (2006), în regia lui Tom Tykwer, avându-i în distribuție pe Ben Whishaw și Dustin Hoffman.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Porumbelul
 • An apariție: 2010
 • Ediție: a II-a
 • Pagini: 128
 • Format: 11x18 cm
 • ISBN: 978-973-50-2647-9
 • Colecție: Cartea de pe noptieră
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Patrick Süskind
 • Traducere: Daniela Ștefănescu

Noi apariții

Author Spotlight

Oliver Sacks

pagina autorului

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact