Închide Close
Prioni si prionoze

Editura Humanitas

Anca-Michaela Israil, Prioni si prionoze

În colecția în afara colecţiilor

Cartea Ancai-Michaela Israil are drept tema cele mai recente si mai ingrijoratoare boli ce au afectat regnul animal si deopotriva specia umana. De pilda, aparitia ESB in Anglia si ulterior in alte tari din Europa, urmata de cazurile de CJNV, a ridicat serioase probleme de sanatate publica, a caror rezonanta a devenit in scurt timp internationala. In fond, este vorba de bolile prionice. Natura agentilor prionici ramane controversata (origine virala, chimica, toxica, proteina infectioasa cu rol structural si totodata functional). In marea majoritate a cazurilor, boala prionica este o consecinta a actiunii unui agent exogen (pseudoinfectios?) asupra unui organism avand deja modificari genetice, responsabile de susceptibilitatea organismului la agentul respectiv. Studiul prionilor a determinat o reorientare radicala gandirii stiintifice, ducand la elaborarea conceptului de „mostenire conformationala“ (pe baza evidentierii unei patogeneze comune intr-un numar de boli infectioase si non-infectioase). De asemenea, studiul a demonstrat ca fenomenul de interactiune proteina–proteina (prin care organismul poate castiga noi trasaturi structural si functionale) ar putea avea un rol esential in conturarea unui nou principiu al biologiei, a carui semnificatie ar fi cu mult mai importanta decat cea pe care o putem anticipa noi astazi.
Despre Anca-Michaela Israil
Dr. ANCA-MICHAELA ISRAIL este medic primar si doctor in stiinte medicale, specialitatea microbiologie. Lucreaza la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Are o experienta de peste 30 de ani atat in activitatea de laborator de diagnostic si cercetare in domeniul microbiologiei si biologiei moleculare, cat si in activitatea didactica universitara (14 ani) si postuniversitara (20 de ani). A efectuat teza de doctorat si a continuat cercetarile in probleme de biologie moleculara la Institutul de Microbiologie Medicala si Imunologie al Universitatii Friederich-Wilhelm din Bonn – Germania, in calitate de bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt. A publicat peste 100 de lucrari stiintifice de profil in reviste de specialitate din tara si strainatate. Are colaborari la manuale universitare de specialitate. In 1991 a fost distinsa cu premiul Victor Babes al Academiei de Stiinte Medicale, iar in 1998 cu premiul Cantacuzino acordat de Institutul Cantacuzino pentru cercetare stiintifica. In 2001 i-a fost acordat premiul COPYRO al Uniunii Scriitorilor din Romania pentru monografia Biologie Moleculara: Prezent si perspective (editura Humanitas, 2000) considerata drept „cea mai buna lucrare publicata in domeniul medicinei in anul 2000“.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Prioni si prionoze
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 220
  • Format: 17X24 cm
  • ISBN: 973-50-0913-7
  • ISBN-10: 973-50-0913-7
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Anca-Michaela Israil

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact