Închide Close
Socrate

Editura Humanitas

Gregory Vlastos, Socrate

Din categoriile filozofie

În colecția Monografiile Humanitas

Desi multa vreme eclipsat de mult mai prestigiosii lui succesori – Platon si Aristotel –, Socrate ramane omul care a marcat un adevarat punct de cotitura in filozofia, religia si etica greceasca. E greu sa ne inchipuim cum ar fi aratat, in lipsa lui Socrate, cultura greaca si ce traiectorie ar fi capatat, in evolutia ei, gandirea elina. Asemenea unei eminente cenusii ascunse privirii celei mai scrutatoare si inaccesibile cercetarii celei mai meticuloase, Socrate este personajul obscur si contradictoriu ce intruchipeaza cel mai fidel geniul firii grecesti. Fara sa destrame enigma si fascinatia personajului istoric, cartea filozofului Gregory Vlastos se focalizeaza pe natura paradoxala a gandirii socratice – asa cum reiese ea din dialogurile timpurii si tarzii ale lui Platon –, pe magnetismul omului viu si pe vocatia de „lamuritor al mintilor“, vocatie pe care Socrate, privind-o ca pe o misiune incredintata de zei, a inteles sa o exercite pana la capat.

Despre Gregory Vlastos
S-a nascut la Istanbul, pe 27 iulie 1907, si tot aici a a terminat liceul. S-a stabilit apoi in Statele Unite, unde, in 1931, si-a luat doctoratul in filozofie la Harvard. A inceput sa predea la Queen's University din Kingston, Ontario. In 1948 a devenit membru al foarte bine cotatului departament de filozofie Cornell, iar in 1955–1976 a predat filozofia la Princeton. Dupa pensionare a continuat sa tina prelegeri la Berkley (1976–1987), cu o pauza de un an (1983–1984) cand a tinut cursuri la Christ's College, Cambridge University. A murit pe 12 octombrie 1991, la varsta de 84 de ani. In cei peste cincizeci de ani de cariera a publicat numeroase lucrari, in special despre Platon si Socrate, considerate astazi clasice.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Socrate
  • An apariție: 2002
  • Ediție: editia I
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 973-50-0295-7
  • ISBN-10: 973-50-0295-7
  • Colecție: Monografiile Humanitas
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Gregory Vlastos

Noi apariții

Author Spotlight

Oliver Sacks

pagina autorului

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact