Închide Close

Editura Humanitas

Timothy Snyder, Tărâmul morţii

Europa între Hitler şi Stalin

Din categoriile istorie

În colecția Istorie contemporană

Americanii consideră că al Doilea Război Mondial a fost „Războiul cel Drept“.Însă chiar înainte de a fi izbucnit, aliatul lor Stalin a împuşcat şi a înfometat milioane de cetăţeni sovietici şi nu s-a oprit din asta nici în timpul războiului. Deşi soldaţii americani au eliberat mai multe lagăre de concentrare, nu a au ajuns niciodată să vadă fabricile morţii, zonele în care sau petrecut masacrele şi locurile în care au fost înfometaţi atâţia oameni. În aceste locuri, Hitler şi Stalin au ucis pe scară largă civili. În doisprezece ani, pe un tărâm al morţii întins între Berlin şi Moscova, punând în practică politici de exterminare care nu aveau nimic de a face cu operaţiunile militare, regimul sovietic şi cel nazist au ucis 14 milioane de oameni. La sfârşitul războiului, tărâmurile însângerate au fost izolate de o cortină de fier, iar istoria lor a fost dată uitării.

În Tărâmul morţii, reputatul istoric Timothy Snyder oferă o inedită investigaţie asupra locurilor în care europenii au fost omorâţi cu milioanele şi o temeinică explicaţie a motivelor şi metodelor folosite de Hitler şi Stalin. El stabileşte locul şi cronologia istoriei Holocaustului, de care a fost responsabil Hitler, şi a Marii Terori, de care s-a făcut vinovat Stalin, prezintă pentru prima dată episoade uitate ale masacrelor naziste şi sovietice şi vine cu o nouă viziune asupra relaţiilor dintre cele două regimuri. Valorificând istoriografia problemei şi sursele primare create în toate limbile importante, Snyder acordă o atenţie specială şi mărturiilor care provin chiar de la victime: scrisori trimise celor de acasă, petice de hârtie aruncate din tren, însemnări zilnice descoperite asupra celor ucişi.

Temeinic documentată, profund umană şi fără să mai lase loc de interpretări, Tărâmul morţii este o lectură obligatorie pentru cei care caută să înţeleagă rostul principalei tragedii a epocii moderne.

  „Europa şi tărâmul morţii“ (Ziarul de Duminică, martie 2013)

  Codruţ Constantinescu, „Europa între Hitler şi Stalin“ (Revista 22, ianuarie 2013)

Despre Timothy Snyder

TIMOTHY SNYDER este profesor de istorie la Universitatea Yale. Şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Oxford şi a beneficiat de burse de cercetare la Paris, Viena, Varşovia, precum şi la Harvard. Toate cele patru cărţi ale sale apărute înaintea volumului Tărâmul morţii au primit premii, printre care Premiul George Louis Beer, pentru volumul The Reconstruction of Nations: Poland, Ukraine, Lithuania, Belarus, 1569-1999, şi Premiul Pro Historia Polonorum, pentru volumul Sketches from a Secret War: A Polish Artist's Mission to Liberate Soviet Ukraine. Cea mai recentă lucrare a sa este volumul The Red Prince: The Secret History of a Habsburg Archduke (2008).

 

Fotografia autorului © Ine Gundersveen

Recenzii

„O uluitoare interpretare nouă a perioadei... o carte impresionantă.“ (David Denby, New Yorker)

„O superbă şi înfricoşătoare istorie.“ (Financial Times)

„Un autentic şi zguduitor studiu asupra ideologiei, strategiei politice şi ororilor de zi cu zi petrecute sub regimul sovietic şi cel nazist... Timothy Snyder a studiat documente de arhivă redactate la origine în engleză, germană, idiş, cehă, slovacă, polonă, bielorusă, ucraineană, rusă şi franceză. Descoperirile sale sunt extraordinare. O imaginaţie scânteietoare îl ajută să vadă conexiuni, similitudini şi tendinţe generale acolo unde alţii nu văd decât haos şi confuzie... Nu am mai văzut până acum o carte asemănătoare.“ (István Deák, The New Republic)

„O curajoasă şi originală istorie a masacrelor petrecute în secolul al XX-lea.“ (Anne Applebaum, New York Review of Books)

„O lucrare magistrală... relatarea lui Snyder este captivantă, enciclopedică.“ (Foreign Affairs)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Tărâmul morţii
 • Subtitlu: Europa între Hitler şi Stalin
 • An apariție: 2012
 • Ediție: I
 • Pagini: 568
 • Format: 15x21 cm
 • ISBN: 978-973-50-3761-1
 • Colecție: Istorie contemporană
 • Domeniu: istorie
 • Autor: Timothy Snyder
 • Traducere: Dana Ligia Ilin

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact