Închide Close
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte

Editura Humanitas

Petre Ispirescu, Tinerete fara batranete si viata fara de moarte

Jeunesse sans vieillesse et vie sans mort | Unageing Youth and Deathless Life

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

Ediţie trilingvă, cu ilustraţii de Ioan Iacob

„Un lucru uluitor al condiţiei umane este că ne-am născut fiinţe libere – putem să facem ce vrem cu viaţa noastră – cu o excepţie: nu suntem liberi în alegerea vieţii înseşi. Grozăvia este că te naşti fără să te fi întrebat cineva dacă vrei să vii pe lumea asta. Or copilul ăsta, spre deosebire de toţi copiii din lumea reală, se naşte sub o condiţie : «Nu mă nasc cum vreţi voi; dacă vreau, nici nu mă nasc. Deci, dacă vreţi să mă nasc, daţi-mi ceva; ia, începeţi cu promisiunile!» Şi împăratul începe cu bunuri materiale şi la sfârşit îi vine ideea, din disperare, nemaiştiind ce să-i ofere; spune: «Bine, fiul meu, am să-ţi dau tinereţe fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte». Şi-atunci copilul "tăcu şi se născu". Genialitatea acestui basm vine de-aici, din faptul că pătrunde în culisele, în premisele aruncării noastre în lume, că împinge libertatea pe care o avem (pentru că asta este miracolul omenirii – noi suntem personaje care alegem liberi ce vrem să se întâmple cu noi, în condiţii date), împinge acest joc, acest pariu al libertăţii într-o zonă a nelibertăţii care face paradoxul condiţiei umane. Te naşti, ca fiinţă liberă, dar te naşti neliber în privinţa naşterii tale.Basmul se termină cu această întâlnire formidabilă între Făt-Frumos şi propria lui moarte pe care, evadând din condiţia muritor umană, voise s-o ocolească.“ (Gabriel Liiceanu)

Despre Petre Ispirescu

PETRE ISPIRESCU (n. ianuarie 1830 – d. 27 noiembrie 1887), editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf român. Este cunoscut mai ales datorită activităţii sale de culegător de basme populare pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Printre cele mai cunoscute basme culese, editate şi tipărite de Ispirescu se numără: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără moarte, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Balaurul cel cu şapte capete, Fata de împărat şi pescarul, Fiul vânătorului.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte
  • Subtitlu: Jeunesse sans vieillesse et vie sans mort | Unageing Youth and Deathless Life
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 48
  • ISBN: 978-973-50-2509-0
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Petre Ispirescu

Noi apariții

Author Spotlight

Neagu Djuvara

pagina autorului

NEAGU DJUVARA (1916–2018) s-a născut la Bucureşti, într-o familie de origine aromână aşezată aici la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni de seamă. Licenţiat la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact