Închide Close
Generatia X

Editura Humanitas Fiction

Douglas Coupland, Generatia X

(o epopee contemporana)

Din categoriile social, literatură

În colecția Raftul Denisei

Titlul 100 in "Raftul Denisei" Un roman-cult al tinerei generatii publicat in treizeci de tari Douglas Coupland e un fel de Andy Warhol: stie sa surprinda la fel de spectaculos esenta lucrurilor. Generatia X e biblia post-moderna a milioanelor de tineri "alternativi" care simt ca lumea nu li se potriveste, iar viata ar trebui sa insemne mai mult decat consumism si noianul de junk-uri al culturii pop. Romanul-cult al lui Coupland e radiografia existentei a trei tineri de douazeci si ceva de ani care traiesc in deriva si au senzatia ca nu li se intampla nimic. Inteligenti, introvertiti, imprevizibili, Andz, Dag si Claire isi abandoneaza joburile penibile ("leafa mica, reputatie zero, beneficii mici, viitor zero") si se refugiaza din fata Americii moderne in desertul Californiei. Cautand schimbarea drastica ce le va da sens vietii (dependenta de media si cultura de mall au pervertit societatea, parintii i-au dezamagit, viitorul pare lipsit de substanta), tinerii refuza sa se maturizeze urmand caile conventionale si vaneaza noi repere: ca intr-un alt Decameron, inventeaza povesti sinistru de amuzante despre un razboi nuclerar si un posibil Armaggedon. Cei trei proscrisi culturali reusesc sa se smulga din apatia prezentului cu ajutorul fanteziei hranite cu alcool, dar constata cu disperare ca ironia, sarcasmul si cinismul -- adesea reactii imediate la idealismul strivit de realitatile dure -- sunt singurele cai de comunicare ce le-au mai ramas. Satira acida a lui Coupland si abilitatea de a surprinde esenta vietii unei generatii uncool prin refuzul de a fi cool cu orice pret, stiinta lui de a face literatura serioasa deghizandu-si povestea intr-un urias articol de revista insotit de ilustratii si fotografii fac din Generation X unul dintre cele mai puternice si mai de impact romane ale ultimilor ani.

Despre Douglas Coupland

DOUGLAS COUPLAND s-a născut în 1961, din părinţi canadieni, într-o bază NATO din Germania de Vest. Cariera şi studiile îi vor fi la fel de cosmopolite. Urmează cursurile Emily Carr Institute of Art and Design, Hokkaido College of Art and Design, Istituto Europeo di Design şi Japan American Institute of Management Science. Debutează ca jurnalist de afaceri, dar abandonează această ocupaţie în favoarea literaturii, artelor plastice (mai ales a sculpturii) şi a designului. Debutează fulminant în 1991, cu Generation X: Tales for an Accelerated Culture, carte-cult datorită căreia Coupland va fi comparat cu Kerouac şi Salinger. După Generation X, Coupland publică o serie de romane - printre care Shampoo Planet (1992), Life After God (1993), Microserfs (1995), Tânără în comă (Girlfriend in a Coma, 1997), Miss Wyoming (1999), Hey Nostradamus (2003), jPod (2006), The Gum Thief (2007), Generation A (2009), Player One (2010) - care se bucură de succes de critică şi de public. | www.coupland.com

Recenzii

"Moartea in 1995 a lui Kurt Cobain, solistul formatiei grunge Nirvana, a fost cea mai buna strategie de promovare a subculturii pe care Douglas Coupland a desris-o in cartea sa." (Adrian Schiop, «Generatia X»: in librarii, dar nu pe strada", Romania libera, 11 iunie 2008)

"Prin romanul sau de debut din 1991, scriitorul canadian gay Douglas Coupland a reusit sa impuna culturii populare doi termeni de referinta ai consumerismului postmodern: «McJob-ul» si «generaţia X». Romanul sau, urmat de Trainspotting-ul scotianului Irvine Welsh (1993) si Fight Club-ul americanului Chuck Palahniuk (1996), a deschis seria romanelor cult ale anilor '90, aşa-zisele «fictiuni transgresionale» cu personaje antisociale si nihiliste care-si cauta identitatea de sine intr-o societate alienata mediatic si consumerist unde doar excesele - sexul, armele & drogurile - elibereaza de tabu-urile si conformismele sociale." (Marius Chivu, "De veghe printre rafturi", Maxim, 9 iunie 2008)

"Generatia X este un De veghe in lanul de secara al zilelor noastre." (Publishers Weekly)

"Un roman revolutionar. Radiografia unei generatii." (Los Angeles Times)

"Generatia X surprinde nelinistea care insoteste maturizarea in lumea de azi, atat de strivita de cultura informatiei. (Rolling Stone)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Generatia X
  • Subtitlu: (o epopee contemporana)
  • An apariție: 2008
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 248
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-225-7
  • ISBN-10: 978-973-689-225-7
  • Preț: 25 lei
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: social, literatură
  • Autor: Douglas Coupland
  • Traducere: Cristian Ionescu

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

27 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Fata mecanică de Anna Mazzola

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact