Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Scholastique Mukasonga, Notre-Dame du Nil

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Adina Dinițoiu

 

Roman distins în 2012 cu Prix Renaudot și Prix Ahmadou Kourouma, iar în 2013 cu Prix Océans, Notre-Dame du Nil a fost ecranizat în 2019 de către realizatorul Atiq Rahimi.

 

În Rwanda, în anii ’70, un liceu de fete situat la 2 500 de metri altitudine, aproape de izvoarele Nilului, se ocupă de educația tinerelor din familiile înstărite. Părinții lor speră că, în acest loc izolat – liceul catolic Notre-Dame du Nil –, aflat departe de tentațiile capitalei, fetele să rămână pure, iar educația primită să le ofere un atu în plus în vederea „căsătoriilor bune“ care le așteaptă. Însă, în acest spațiu închis și aproape exclusiv feminin, se petrec o serie de transgresiuni ce anunță – dincolo de conflictele inerente dintre adolescente – teribila tensiune etnică și politică dintre populațiile hutu și tutsi, ca un preludiu – tăios și fără menajamente – la genocidul ruandez.

Despre Scholastique Mukasonga

SCHOLASTIQUE MUKASONGA este o scriitoare franco-ruandeză născută în 1956 în sud-vestul Rwandei, pe malul râului Rukarara. În 1959 au loc primele masacre împotriva etniei tutsi. În 1960, familia ei este deportată, împreună cu mulți alți tutsi, la Nyamata, în districtul Bugesera (în sud-estul Rwandei). Reușește să supraviețuiască, în ciuda nenumăratelor persecuții. Intră la liceu la Kigali – deși procentul elevilor tutsi admiși la liceu este de doar 10% –, apoi la școala de asistente sociale la Butare. În 1973, elevii tutsi sunt alungați din școli, iar funcționarii din posturile lor. Scholastique Mukasonga pleacă în exil, în Burundi, pentru a scăpa de la moarte. Își termină studiile de asistentă socială în Burundi și lucrează ulterior pentru UNICEF. Ajunge în Franța în 1992 și susține din nou concursul de asistentă socială, diploma obținută în Burundi nefiind recunoscută de către administrația franceză. În 1994, 37 de membri ai familiei sale (inclusiv părinții) sunt uciși în timpul genocidului împotriva etniei tutsi. Abia peste zece ani, în 2004, are curajul să se întoarcă în Rwanda. În urma acestei călătorii, scrie prima ei carte, o autobiografie, Inyenzi ou les Cafards (2006; nominalizată la Los Angeles Times Book Prize, în 2016). Pentru romanul Notre-Dame du Nil (2012; Humanitas Fiction, 2024) obține, în 2012, Premiul Renaudot și Premiul Ahmadou-Kourouma. Romanul a fost ecranizat în 2019 de către realizatorul Atiq Rahimi. Scholastique Mukasonga e autoarea a zece cărți (romane și nuvele, apărute la Gallimard), printre care se numără: Ce que murmurent les collines. Nouvelles rwandaises (2014), Coeur Tambour (2016), Un si beau diplôme (2018), Kibogo est monté au ciel (2020), Sister Deborah (2022), Julienne (2024). În 2021, Scholastique Mukasonga se alătură juriului Premiului Femina. În același an, primește Premiul „Simone de Beauvoir“ pentru libertatea femeilor.

Recenzii

„În Notre-Dame du Nil, Scholastique Mukasonga, laureată a Premiului Renaudot, se întoarce asupra primelor semne, premonitorii, ale genocidului ruandez. Romanul ei este un nou omagiu adus familiei sale dispărute.“ — Le Magazine Littéraire

 

„Cu o scriitură sobră și plină de tensiune, Notre-Dame du Nil portretizează o societate care se îndreaptă inexorabil spre oroare.“ — Le Monde

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Notre-Dame du Nil
 • An apariție: 2024
 • Ediție: I
 • Pagini: 264
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097-888-8
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Scholastique Mukasonga
 • Traducere şi note: Adina Dinițoiu

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact