Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Hubert Selby Jr., Recviem pentru un vis

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Ecranizarea din 2000 a romanului-cult Recviem pentru un vis (Requiem for a Dream), în regia lui Darren Aronofsky, cu Ellen Burstyn, Jennifer Connely şi Jared Leto în rolurile principale, a primit două nominalizări la premiile Oscar şi Globul de Aur.

Visul American a murit de ceva vreme. Dar fiecare are propriul drog care-l ajută să viseze mai departe: heroina, televiziunea, mâncarea - modalităţi de a nu privi în faţă realitatea crudă şi neîndurătoare. Recviem pentru un vis e povestea supravieţuirii a patru oameni dependenţi de iluziile care le dau forţa de a continua încă o zi, înainte de a se prăbuşi inevitabil în infernul din ei înşişi. Privirea naratorului pătrunde până în adâncul sufletului omenesc pentru a aduce la lumină slăbiciunile lor, nevoia de a iubi şi de a crede, speranţa că poate mai există scăpare şi mântuire.

  Rodica Grigore, „Recviemul visului“ (Cultura, iunie 2012)

  „Autointerviu“ Hubert Selby Jr., 1989

Despre Hubert Selby Jr.

Controversatul scriitor HUBERT SELBY Jr. s-a născut la New York, în 1928. Îşi petrece copilăria în Brooklyn şi urmează primul an de liceu la Peter Stuyvesant High School. La 15 ani renunţă la studii, iar în 1944 se înrolează în Marina Comercială a SUA, luând parte la al Doilea Război Mondial. În Germania conrtactează tuberculoză şi suferă câteva operaţii, pierzându-şi 11 coaste şi un plămân. În cei patru ani de spitalizare, Selby devine dependent de morfină şi tot acum începe să scrie primele povestiri. După 1950, acceptă slujbe dintre cele mai diverse: face un curs de secretariat, lucrează o vreme ca analist de asigurări, dar destinul lui ia altă turnură după ce primele povestiri îi sunt publicate în în reviste precum Kulchur şi Black Mountain Review (acestea vor fi reunite mai târziu în volumul Song of the Silent Snow, 1986). În 1961 i se intentează primul proces pentru obscenitate, în urma publicării nuvelei „Tralala“ în Provincetown Review. În 1964, nuvela va deveni un capitol important din debutul lui Selby Ultima ieşire spre Brooklyn (Last Exit to Brooklyn; Humanitas Fiction 2010), roman acuzat de obscenitate în Marea Britanie şi interzis în Italia. În 1967 Selby este arestat pentru posesie de heroină, moment care marchează începutul eliberării sale de vechile dependenţe, dar şi al concentrării asupra scrisului. În anii '80 Selby începe să câştige din scenarii de film şi televiziune, predând creative writing la University of Southern California. Urmează romanele The Room (1971), The Demon (1976), Recviem pentru un vis (Requiem for a Dream, 1978; Humanitas Fiction, 2007, 2011), The Willow Tree (1998), Waiting Period (2002). Moare la Los Angeles în 2004, când devenise deja unul dintre scriitorii-fetiş ai Americii.

Recenzii

„Selby îşi are locul între giganţii literaturii americane. Scrierile lui emană o forţă, o viziune morală şi o intimitate cu suferinţa care amintesc de Dostoievski. A-l înţelege pe Hubert Selby Jr. înseamnă a înţelege marea angoasă a Americii.“ (New York Times Book Review)

„Acesta este marele roman al unui scriitor de calibrul lui William Burroughs şi Joseph Heller.“ (Los Angeles Times)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Recviem pentru un vis
  • An apariție: 2011
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 268
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-419-0
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Hubert Selby Jr.
  • Traducere: Andra Matzal

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

12 septembrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Heather Morris la București, 12 septembrie

10 septembrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Yaniv Iczkovits la București, 10–11 septembrie

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact