Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Douglas Coupland, Tânără în comă

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Unul dintre cele mai traduse romane ale lui Douglas Coupland, după care BBC a realizat o adaptare radiofonică de succes în 2008.

Nimeni nu ştie dacă alcoolul şi calmantele înghiţite în timpul unei petreceri, în iarna lui 1979, sunt sau nu cauza comei în care intră tânăra Karen. Însă acest eveniment tragic îşi va pune amprenta asupra următorilor douăzeci de ani din viaţa tuturor prietenilor ei, produse tipice ale suburbiei nord-americane. Richard, iubitul adolescentei, trebuie să lupte cu fluctuaţiile bursei şi ale pieţei imobiliare şi să învingă alcoolismul, având în acelaşi timp grijă de fiica lui, pe care o Karen inconştientă a adus-o pe lume în primul an de comă. Pam, supermodelul dependent de droguri, ajunge make-up artist în industria cinematografică, în vreme ce prietenul ei fabrică monştri pentru filmele de groază pe care Hollywoodul le turnează în Canada. Wendy e medic, dar n-a cunoscut niciodată iubirea, întrucât cel de care era îndrăgostită, Jared, a murit de leucemie în ultimul an de liceu. Toţi îşi trăiesc viaţa abulic, ca pe un vis anost şi interminabil, într-o lume ca un perpetuum mobile decerebrat. Când, după aproape optsprezece ani, Karen deschide ochii, un suflu de speranţă le răscoleşte rutina, conferindu-i brusc un sens nebănuit. Însă somnul cel lung al tinerei a fost bântuit de coşmaruri apocaliptice, ce se dovedesc premonitorii. Douglas Coupland a scris acest roman după o călătorie extenuantă în Europa, iar titlul i-a fost inspirat de cântecul Girlfriend in a Coma al formaţiei britanice The Smiths.

  The Smiths – Girlfriend in a Coma (video)

  Dan C. Mihăilescu prezintă Tânără în comă (ProTV, „Omul care aduce cartea“, martie 2011)

Despre Douglas Coupland

DOUGLAS COUPLAND s-a născut în 1961, din părinţi canadieni, într-o bază NATO din Germania de Vest. Cariera şi studiile îi vor fi la fel de cosmopolite. Urmează cursurile Emily Carr Institute of Art and Design, Hokkaido College of Art and Design, Istituto Europeo di Design şi Japan American Institute of Management Science. Debutează ca jurnalist de afaceri, dar abandonează această ocupaţie în favoarea literaturii, artelor plastice (mai ales a sculpturii) şi a designului. Debutează fulminant în 1991, cu Generation X: Tales for an Accelerated Culture, carte-cult datorită căreia Coupland va fi comparat cu Kerouac şi Salinger. După Generation X, Coupland publică o serie de romane - printre care Shampoo Planet (1992), Life After God (1993), Microserfs (1995), Tânără în comă (Girlfriend in a Coma, 1997), Miss Wyoming (1999), Hey Nostradamus (2003), jPod (2006), The Gum Thief (2007), Generation A (2009), Player One (2010) - care se bucură de succes de critică şi de public. | www.coupland.com

Recenzii

„Odată cu Tânără în comă, al cărei ton alert şi mesianic ne duce cu gândul la o ieremiadă semnată de Kurt Vonnegut, Coupland poate fi considerat un profet al zilelor noastre.“ (The Washington Post)

„Este unul dintre romanele mileniului, de o factură cât se poate de subtilă şi interesantă. Vizual, e strălucit, plin de imagini memorabile, şi cu dialoguri scăpărătoare.“ (Tom Paulin)

„Coupland a intrat într-o nouă etapă, dovedind o maturitate şi o acuitate ieşite din comun.“ (Kirkus Reviews)

„Un paradoxal mesaj de speranţă şi un manifest împotriva cinismului.“ (USA Today)

Tânără în comă este cel mai bun roman al lui Douglas Coupland.“ (People)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Tânără în comă
 • An apariție: 2011
 • Ediție: I
 • Pagini: 296
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-388-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Douglas Coupland
 • Traducere: Iulia Gorzo

Noi apariții

Author Spotlight

Guzel Iahina

pagina autorului

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact