Închide Close
Adevarata calatorie a lui Zahei

Editura Humanitas

Marius Oprea, Adevarata calatorie a lui Zahei

V. Voiculescu si taina Rugului Aprins

"Inculpatul Vasile Voiculescu [...] a scris o serie de poezii pe teme mistice, care au caracter dusmanos fata de regimul de democratie populara din Republica Populara Romana. [...] Inculpatul a recunoscut in instanta ca a scris o serie de poezii mistice, insa nu a urmarit sa ponegreasca regimul democratic popular din RPR. Tribunalul inlatura ca nesincere sustinerile inculpatului, facute in sensul de mai sus si retine in sarcina sa faptele comise. Fata de recunoasterile integrale facute cu ocazia anchetei penale, coroborate cu declaratiile celorlalti coinculpati, precum si cu materialele corp delict aflate la dosar, Tribunalul retine ca dovedite in sarcina sa faptele comise. Il condamna pe Voiculescu Vasile la 5 ani temnita grea si 5 ani degradare civica pentru uneltire contra ordinii sociale prin agitatie publica." Cum a ajuns poetul Vasile Voiculescu dusman al poporului vom afla din tulburatoarea investigatie a istoricului Marius Oprea, care a reconstituit in aceasta carte circumstantele politice, intelectuale si umane ale unuia dintre cele mai exemplare cazuri de represiune stalinista din Romania: procesul Rugului Aprins.cu un cuvant inainte de Andrei Plesu
Despre Marius Oprea
Marius Oprea (n. 1964 la Targoviste) a studiat istoria la Universitatea din Bucuresti si este autorul unei teze de doc-torat cu tema R olul si evolutia Securitatii (1948-1964). In anii 1999-2000 a facut parte din echipa de consilieri a presedin-telui Emil Constantinescu. Lucreaza in prezent ca ziarist si ca cercetator la Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR). Tra-ieste impreuna cu familia la Brasov. A inceput prin a publica o istorie a vechilor carti romanesti (Plim-bare pe ulita Tipografiei, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1996) si un volum de poezie (Solo de tamburina, Ed. Paralela 45,2000), dar ulterior a decis sa renunte la preocuparile expri-mate in aceste carti pentru a se dedica studierii Securitatii. Articolele sale despre politia politica din Romania, publicate in presa, difuzate la postul de radio „Europa Libera“, incluse in culegeri de studii si publicatii academice, au fost urmate de volumul Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in docu-mente, 1949-1989 (Ed. Polirom, 2002), premiat de Asociatia Editorilor din Romania drept cea mai buna carte de istorie a anului. A publicat impreuna cu Stejarel Olaru Ziua care nu se uita (Ed. Polirom, 2002), un incitant volum de interviuri cu participantii la revolta anticomunista a brasovenilor din 15 noiembrie 1987, si a coordonat volumul Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica (Ed. Polirom, 2002), scris in colaborare cu colegii sai de la IRIR.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Adevarata calatorie a lui Zahei
 • Subtitlu: V. Voiculescu si taina Rugului Aprins
 • An apariție: 2008
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 320
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2023-1
 • ISBN-10: 978-973-50-2023-1
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: istorie, Știinţe sociale & politică
 • Autor: Marius Oprea

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact