Închide Close
Altfel decat a fi sau dincolo de esenta

Editura Humanitas

Emmanuel Levinas, Altfel decat a fi sau dincolo de esenta

În colecția Acta Phaenomenologica

Intemeietor al fenomenologiei franceze si interpret al traditiei religioase iudaice, Emmanuel Lévinas ne propune in Altfel decat a fi sau dincolo de esenta o meditatie asupra paradoxului intalnirii cu celalalt. Semnificatia chipului, timpul si sensibilitatea, proximitatea si limbajul, transcendenta si infinitul alcatuiesc tesatura acestei carti, scrisa deopotriva cu patos si rigoare. Prin confruntarea cu o intreaga traditie a violentei metafizice, pe care o identificase in istoria filozofiei, dar nu fara a-si recunoaste datoria fata de Kant, Husserl sau Heidegger, Lévinas incearca sa raspunda unei intrebari cutremuratoare: cum este cu putinta crima cand, de fapt, omul este chemat in mod esential sa raspunda in fata celuilalt?

Despre Emmanuel Levinas
A trait intre anii 1906 si 1995. Filozof francez, nascut la Konvo in Lituania intr-un mediu evreiesc cultivat, cu studii de filozofie la Strasbourg (1923-27) si la Freiburg (1928-29), unde asista la cursurile si la seminariile lui Husserl si ale lui Heidegger. Este unul dintre promotorii studiilor de fenomenologie in Franta, in lucrari precum Theorie de l'intuition dans la phenomenologie de Husserl (1930), De l'existence a l'existant (1947) sau En decouvrant l'existence avec Husserl et Heidegger (1967). Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Levinas se afirma ca un ganditor original, pe doua linii reflexive distincte. Pe de o parte, propune o etica fenomenologica radicala, centrata pe figura Celuilalt si a alteritatii, in lucrari precum Le Temps et l'Autre (1947), Totalite et infini (1961), Autrement qu'etre ou au-dela de l'essence (1974) sau Entre nous (1991). Pe de alta parte, se dedica comentariilor talmudice, in lucrari ca Quatre lectures talmudiques (1968), L'au dela du verset (1982) sau Nouvelles lectures talmudiques (1989). Cariera sa se va imparti astfel intre studiile fenomenologice si cele iudaice, fiind profesor de filozofie la Universitatile din Poitiers, Nanterre si Paris IV, dar si director al Scolii normale israelite orientale din Paris.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Altfel decat a fi sau dincolo de esenta
 • An apariție: 2006
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 368
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0881-5
 • ISBN-10: 973-50-0881-5
 • Colecție: Acta Phaenomenologica
 • Autor: Emmanuel Levinas
 • Traducere: Miruna Tătaru-Cazaban

Noi apariții

Author Spotlight

Neagu Djuvara

pagina autorului

NEAGU DJUVARA (1916–2018) s-a născut la Bucureşti, într-o familie de origine aromână aşezată aici la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni de seamă. Licenţiat la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact