Închide Close

Editura Humanitas

Camilien Roy, Arta de a respinge un roman

Din categoriile umor, literatură

În colecția Râsul lumii

Adlai Stevenson a spus cândva că editorul e persoana care cerne grâul de neghină şi păstrează neghina. Camilien Roy duce mai departe persiflarea şi-l arată pe editor în tot ce are mai antipatic. Dacă tot nu ştie să frângă inimi, editorul se pricepe ca nimeni altul la distrus aspiraţii. Scufundător de speranţe, torpilor de iluzii, distrugător cu rază mare de acţiune, acest personaj năpădit de manuscrise şi-a fabricat cu timpul un repertoriu variat al refuzurilor. În cartea aceasta găsiţi nouăzeci şi nouă de forme de-a spune „nu“ unor oameni care aşteaptă cu sufletul în palmă un „da“. Respingerea unei propuneri de publicare poate îmbrăca forme năstruşnice, de la delirul incontinent la pompoşenia dizgraţioasă, de la sictireala scurtă la criza de isterie şi de la regretul mămos la replierea strategică. Încă nu ştim dacă respingerea unui roman e cu adevărat o artă. Aflăm însă, de la Camilien Roy, că anticamera editorială nu e deloc un spaţiu ocrotit de surâsul heruvimilor.

Despre Camilien Roy

CAMILIEN ROY (n. 1963, Bathurst, New Brunswick) este un scriitor canadian care impresionează prin talent şi discreţie. Nu caută cu înverşunare succesul, refuză răsfăţul mediatic şi îşi găseşte timp şi pentru alte lucruri, în afara cărţilor pe care le scrie. Roy studiază psihologia la Universitatea din Monckton şi susţine un masterat pe tema orientării profesionale la Universitatea din Laval. În prezent, trăieşte la Robertville, unde desfăşoară activităţi de consiliere profesională. Face parte din galeria aşa-numiţilor scriitori acadieni, alături de Ronald Després şi Raymond LeBlanc. Pentru La première pluie (Prima ploaie), romanul lui de debut, apărut în 1999, Camilien Roy primeşte Premiul Antonin Maillet Acadie-Vie şi Premiul France-Acadie. Al doilea roman, La Fille du photographe (Fiica fotografului), publicat în 2005, îi aduce o nominalizare la Gala Premiilor Éloize. În tradiţia Exerciţiilor de stil ale lui Raymond Queneau, Camilien Roy publică în 2007 L'Art de refuser un roman (Arta de a respinge un roman), o colecţie de nouăzeci şi nouă de scrisori care impresionează prin vervă parodică şi umor.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Arta de a respinge un roman
 • An apariție: 2009
 • Ediție: I
 • Pagini: 176
 • Format: 13 x 20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2418-5
 • Colecție: Râsul lumii
 • Domeniu: umor, literatură
 • ISBN: L'Art de refuser un roman
 • Autor: Camilien Roy
 • Traducere: Nicolae Balta

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact