Închide Close

Editura Humanitas

Jacob Bronowski, Ascensiunea omului

Carte ecranizată în celebrul documentar omonim BBC

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Cuvânt înainte de Richard Dawkins Traducere de Dan Nicolae Popescu

Ascensiunea omului urmărește, într-un stil unic, dezvoltarea societății umane prin prisma înțelegerii științei. Cartea lui Jacob Bronowski, ce însoțește renumitul documentar omonim BBC produs și prezentat de autor, a devenit un titlu de referință datorită perspectivei cuprinzătoare asupra omului și datorită felului în care elucidează contextul socioistoric al dezvoltării științei ca întreprindere pur umană. Discutând inventivitatea umană de la uneltele de piatră la geometrie, de la agricultură la genetică și de la alchimie la teoria relativității, Bronowski arată în ce fel reprezintă acestea abilitatea noastră de a înțelege și a controla natura.

„O carte superbă.“ (SAGAN)

„O carte minunată… care m-a învățat foarte multe lucruri despre relația dintre istorie și știință.“ (SINGH)

„Aceasta nu este doar o carte despre știință, ci şi o carte care ne spune de ce știința contează și care este mesajul pe care aceasta ni-l transmite.“ (RADFORD, The Guardian)

„Cine în afară de Bronowski mai poate îmbina fără cusur gândirea științifică cu o cunoaștere profundă a istoriei, artei, antropologiei culturale, literaturii și filozofiei? Dar el o face cu dezinvoltură, fără sforțări, fără să dea vreodată dovadă de cea mai mică urmă de afectare. Bronowski se folosește de limba engleză – care nu este limba lui maternă, fapt cu atât mai remarcabil – la fel cum un pictor se folosește de pensulă, arătându-și măiestria atât pe pânza în ansamblu, cât și în neîntrecutele detalii miniaturale.“ (DAWKINS)

 

Despre Jacob Bronowski

JACOB BRONOWSKI (1908–1974) s-a remarcat nu numai ca om de știință, matematician sau istoric al științelor, dar și ca dramaturg, poet și inventator. Pe lângă activitatea sa științifică de la Institutul Salk, California, Bronowski a conceput și a prezentat renumitul documentar difuzat de BBC în 1973 și intitulat Ascensiunea omului (The Ascent of Man), documentar a cărui versiune tipărită o constituie cartea de față, tradusă pentru prima oară în limba română. Printre lucrările sale se numără: The Poet’s Defence (1939), William Blake: A Man Without a Mask (1943), The Common Sense of Science (1951), The Face of Violence (1954), Science and Human Values (1958), William Blake: The Penguin Poets Series (1958), The Western Intellectual Tradition, From Leonardo to Hegel (1960 – cu Bruce Mazlish), Biography of an Atom (1963 – cu Millicent Selsam), Insight (1964), The Identity of Man (1965 și 1972), Nature and Knowledge: The Philosophy of Contemporary Science (1969).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Ascensiunea omului
 • Subtitlu: Carte ecranizată în celebrul documentar omonim BBC
 • An apariție: 2018
 • Ediție: I
 • Pagini: 368
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-6036-7
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Jacob Bronowski
 • Cuvânt înainte: Richard Dawkins

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact