Închide Close
Athénée Palace

Editura Humanitas

R. G. Waldeck, Athénée Palace

Din categoriile istorie

În colecția în afara colecţiilor

Traducere de Ileana Sturdza

 

Un reportaj viu ca un roman despre dramaticul an 1940 în România, scris la cald de corespondenta săptămânalului american Newsweek la București, publicat succesiv în SUA și Marea Britanie, întâmpinat elogios la apariție și redescoperit cu entuziasm după mai multe decenii – iată, în câteva cuvinte, destinul acestei cărți.

Povestea reconstruiește ca un puzzle un București din alte vremi, frământat de evenimente politice contradictorii și imprevizibile, dar capabil încă să le privească cu scepticism și ironie; un București devenit placa turnantă a serviciilor secrete europene și teritoriul de experimentare a noii ordini economice naziste; un oraș în care farmecul strălucitor al unei capitale europene se îngemănează cu vraja lucirilor stinse ale Orientului.

Dar, mai presus de amintiri și de nostalgia care le însoțește, cartea contesei Waldeck trezește uimirea față de adâncimea cu care un spirit liber poate privi, din holul unui Grand Hotel european, un oraș, o țară și o întreagă lume peste care, nebănuită încă, avea să se aștearnă noaptea istoriei.

 

Pe copertă: fotografie de Willy Pragher (București, Calea Victoriei la Athénée Palace, iunie 1941)

Despre R. G. Waldeck

ROSA GOLDSCHMIDT WALDECK (1898–1982) s-a nascut intr-o familie de bancheri evrei din Germania. In 1920 a obtinut titlul de doctor in sociologie la Universitatea din Heidelberg sub conducerea lui Alfred Weber. Dupa o viata aventuroasa, descrisa in Prelude to the Past: The Autobiography of a Woman (1934), s-a stabilit in SUA in primii ani ai deceniului al patrulea si a inceput o prodigioasa cariera jurnalistica si scriitoriceasca. Intre iunie 1940 si ianuarie 1941 a fost corespondenta a saptamanalului american Newsweek la Bucuresti, experienta care avea sa stea la baza romanului-reportaj Athenee Palace (1942). Alte opere publicate: Meet Mr. Blank, The Leader of Tomorrow's Germans (1943) Lustre in the Sky (1946) The Emperor's Duchess (1948) Europe Between The Acts (1951)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Athénée Palace
 • An apariție: 2022
 • Ediție: a III-a
 • Pagini: 332
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: ISBN 978-973-50-7375-6
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: istorie
 • Autor: R. G. Waldeck
 • Traducere: Ileana Sturdza

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact