Închide Close
Corectitudinea istorica

Editura Humanitas

Jean Sévillia, Corectitudinea istorica

Din categoriile eseistică, istorie

În colecția Istorie

Ce e Istoria? O fraza de dansii inventata... Asa pare sa parafrazeze Jean Sevilla, invitandu-ne sa terminam o data cu trecutul unic, lipsit de nuante, plin de clisee. Printr-o corectitudine istorica necesara sa invatam sa judecam evenimentele trecutului în contextul ideilor valabile în epoca respectiva, iar nu aplicand conceptul actual generalizat pana la sufocare de corectitudine politica. Un concept care paraziteaza grav discursurile politice si mediatice, care inhiba si perpetueaza falsificarea trecutului. Analizarea Istoriei dupa criteriile epocii actuale nu are nici un sens, ceea ce alta data era numit obscurantism, imperialism, colonialism, rasism, fascism sau sexism nu mai trebuie privit si judecat dupa criteriile noastre de azi. Scopul autorului este sa ne lamureasca in privinta diverselor idei false care ne-au fost inoculate. Legendele si miturile au impregnat Istoria si Memoria cu minciuni si adevaruri contrare. Pentru ca o natiune sa fie unita – arata Sevillia – are nevoie de un trecut comun netrunchiat, pe care sa invatam sa-l cunoastem asa cum a fost si sa-l iubim ca atare. In caz contrar, avem de-a face doar cu o comunitate de interese, materialista, individualista, fara credinta si fara lege. De la istorie la memorie si inapoi, fiindca „o natiune este o comunitate de vise“. Un parcurs semnificativ si clarificator, la nivel accesibil, prin istoria Frantei, care ne ajuta sa intelegem mai bine si istoria României.

Despre Jean Sévillia

JEAN SÉVILLIA s-a născut în 1952 la Paris. A urmat Literele la Sorbona şi a devenit, imediat după absolvire, jurnalist. Din 1981 lucrează la Figaro Magazine, devenind redactor-şef adjunct al acestui săptămânal şi răspunzând de rubrica „Idei şi istorie“.CĂRŢI: Le Terrorisme intellectuel (2000, trad. rom. Humanitas, 2007); Historiquement correct (2003, trad. rom. Humanitas, 2005); Quand les catholiques étaient hors la loi (2005). Despre Corectitudinea istorică, Dan C. Mihăilescu scria: „...o carte ca un fier înroşit pentru umerii împovăraţi de utopii sângeroase ai stângii franceze“, iar despre Terorismul intelectual: „Jean Sévillia spune cât se poate de răspicat povestea celor înhămaţi la carul ideologiei marxizant-maoisto-castriste, invariabil antiamericane“. | www.jeansevillia.com

Recenzii

„Pentru Jean Sévillia, grila corectitudinii istorice nu mai are deloc rostul de a explica trecutul, ci de a emite verdicte pe seama obtuzitatii celor care au avut nenorocul sa-l traiasca. Cu alte cuvinte, nu se mai pune problema de a întelege istoria, ci de a o condamna, dar de a o condamna pe baza unor criterii care nu au nimic în comun cu regulile epocii respective. E cazul tipic de miopie în care trecutul este descris exclusiv din punctul de vedere al învingatorului.“ (Sorin Lavric, Idei in dialog nr. 12, 2005)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Corectitudinea istorica
 • An apariție: 2005
 • Ediție: Editia I
 • Pagini: 384
 • Format: 13X20 cm
 • ISBN: 973-50-0961-7
 • ISBN-10: 973-50-0961-7
 • Colecție: Istorie
 • Domeniu: eseistică, istorie
 • Autor: Jean Sévillia
 • Traducere: Anca Dumitru

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact