Închide Close
Cresterea si declinul natiunilor: prosperitate, stagflatie si rigiditati sociale

Editura Humanitas

Mancur Olson, Cresterea si declinul natiunilor: prosperitate, stagflatie si rigiditati sociale

Din categoriile drept & economie

În colecția Seria Economie

Cartea profesorului Mancur Olson, pe care Asociatia Americana de Stiinte Politice a premiat-o in 1983, aduce o perspectiva inedita – multidisciplinara – asupra fenomenului economic. Economia devine astfel un instrument capabil sa explice chestiuni aflate in afara sferei ei obisnuite de interes, precum „neguvernabilitatea&#!47; unor societati moderne, distributia foarte inegala a puterii si a veniturilor caracteristica tarilor in curs de dezvoltare, ascensiunea Europei Occidentale de la pozitia relativ marginala din Evul Mediu pana la cea de dominatie a lumii din secolul al XlX-lea. Studiul se concentreaza asupra democratiilor infloritoare de dupa al doilea razboi mondial. Teza autorului este ca stabilitatea politica indelungata a unei societati duce la dezvoltarea unor puternice grupuri de interese speciale, care micsoreaza eficienta economica a tarii. Acest mecanism, verificabil in numeroase cazuri, explica schimbarile de loc in ierarhie, altminteri greu de inteles, pe care le sufera de-a lungul istoriei tarile lumii. Cresterea si declinul natiunilor pune in discutie un mecanism interesant nu numai pentru economisti, dar si pentru politologi, sociologi, istorici si, de ce nu, pentru politicieni.

Despre Mancur Olson

Profesor de stiinte economice la University of Maryland, MANCUR OLSON (1932–1998) a militat pentru integrarea gandirii politice in sfera economiei, subliniind faptul ca politica economica a unei tari, coroborata cu modul in care sunt configurate institutiile importante, da masura performantei economice. Doua dintre cartile sale, The Logic of Collective Action si The Rise and Decline of Nations (Cresterea si declinul natiunilor: prosperitate, stagflatie si rigiditati sociale, Humanitas, 1999), sunt considerate lucrari esentiale pentru economia politica. Profesorul Olson a condus, de la infiintarea lui in 1990, Center for Institutional Reform and the Informal Sector (IRIS), care a acordat consultanta guvernelor din 30 de state foste comuniste sau in curs de dezvoltare (Rusia, Polonia, India, Mongolia, Egipt etc.). Lucrari importante: The Logic of Collective Action (1965) The Rise and Decline of Nations (1982) Power and Prosperity: Outgrowing Communist and Capitalist Dictatorships (2000)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cresterea si declinul natiunilor: prosperitate, stagflatie si rigiditati sociale
 • An apariție: 1999
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 336
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0983-3
 • ISBN-10: 973-28-0983-3
 • Colecție: Seria Economie
 • Domeniu: drept & economie
 • Autor: Mancur Olson
 • Traducere: Walter Fotescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact