Închide Close

Editura Humanitas

Brian Cox, Jeff Forshaw, De ce E = mc2?

(Și de ce e important s-o știm?)

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

BESTSELLER GAUDEAMUS 2023

 

Traducere de Iulian Comănescu

 

Dacă figura lui Einstein, de savant cu părul vâlvoi, simbol al înțelepciunii și nonconformismului, fascinează de mult marele public, teoriile lui continuă să fie privite cu un respect temător, lăsând impresia că țin de domeniul ezotericului și că numai aceia care au studiat fizica ani de zile își pot face o idee despre ele.  Brian Cox și Jeff Forshaw reușesc în De ce E = mc2? să demistifice asemenea prejudecăți. Pentru a le urmări raționamentele – care sunt de fapt chiar raționamentele lui Einstein reduse la esență –, cititorului îi este de-ajuns să cunoască teorema lui Pitagora. E o performanță remarcabilă să explici riguros, dar cu atât de puțină matematică, cum se poate ajunge la cea mai celebră formulă din știință. Apoi, pentru a lămuri semnificația noțiunii de masă, Cox și Forshaw ajung să explice într-un mod plastic și inteligibil chestiuni subtile de fizică fundamentală – bazele Modelului Standard, invarianța la etalonare și mecanismul Higgs – la care ți-ai închipui că numai specialiștii au acces. În fine, în ultimul capitol ni se oferă o imagine intuitivă a relativității generale, cea mai bună teorie a gravitației de care dispunem în prezent, la peste un secol de la elaborarea ei. Citindu-i pe Cox și Forshaw, descoperim că știința nu-i chiar atât de dificilă pe cât credem, iar Einstein n-a fost vreun supra­om, ci un om plin de imaginație, mânat de curiozitate, preocupat de întrebări aparent simple și având tenacitatea de a deduce până la capăt consecințele ideilor lui.

Despre Brian Cox

BRIAN COX este profesor de fizica particulelor la Universitatea din Manchester și unul dintre cei mai cunoscuți popularizatori ai științei din Marea Britanie prin programele sale de la BBC. A participat la experimentul ATLAS de la Marele Accelerator de Hadroni (LHC) de la CERN, în cadrul căruia a fost descoperită particula Higgs.

Despre Jeff Forshaw

JEFF FORSHAW este și el profesor de fizica particulelor la Universitatea din Manchester. A scris peste o sută de articole științifice, în special în domeniul cromodinamicii cuantice. Pentru contribuțiile sale a primit Medalia Maxwell și Premiul Kelvin.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: De ce E = mc2?
 • Subtitlu: (Și de ce e important s-o știm?)
 • An apariție: 2023
 • Ediție: I
 • Pagini: 232
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-8139-3
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Brian Cox, Jeff Forshaw
 • Traducere: Iulian Comănescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact