Închide Close
De la Sigmund Freud la Jacques Lacan

Editura Humanitas

Elisabeth Roudinesco, De la Sigmund Freud la Jacques Lacan

Din categoriile istorie, psihologie & antropologie

În colecția Istoria ideilor

De la Sigmund Freud la Jacques Lacan, „batalia de o suta de ani“ (1885-1985) a psihanalizei constituie pentru Elisabeth Roudinesco prilejul de a analiza – daca nu cumva de a psihanaliza – o miscare nevoita, spre a se implanta in Europa si America, sa paraseasca terenul pur al ideilor pentru a deveni o ideologie: ideologie bantuita de sectarism, de misticisme si dogmatism, avandu-si radacinile intr-o iudeitate mai mult sau mai putin constientizata... „Stiinta evreiasca“ in Germania, „stiinta burgheza“ in Rusia Sovietica, „stiinta nemteasca“ – mai ales in Franta, dar si in SUA, psihanaliza a izbutit pana la urma, precum visase vienezul Freud, „sa iasa din ghetou“, transformandu-se intr-un vast imperiu condus de IPA, organism international atotputernic in jurul caruia graviteaza, mai mult sau mai putin obediente, societati nationale sfasiate inca de batalii interne. Istoria psihanalizei – demonstreaza Elisabeth Roudinesco – este in mare parte o istorie politica, intretesuta cu istoria si politica lumii din ultima suta de ani. Din cele doua impresionante tomuri ale editiei franceze, dr. G. Bratescu – el insusi istoric al medicinei – a ales pentru aceasta versiune romana etapele–cheie ale istoriei mondiale si franceze a psihanalizei, cuprinzand, intre altele, o introducere substantiala in doctrina lui Jacques Lacan: prima, probabil, care se afla acum la dispozitia publicului romanesc. traducere de G. Bratescu
Despre Elisabeth Roudinesco
Cand in 1982, la 38 de ani, si-a publicat primul volum al operei sale majore – Batalia de o suta de ani. Istoria psihanalizei in Franta –, Elisabeth Roudinesco era deja cunoscuta in cercurile intelectuale pariziene pentru o serie de lucrari privitoare la freudism sau de interpretare psihanalitica a unor fenomene culturale. Al doilea volum, intitulat Istoria psihanalizei in Franta (1925–1985), a aparut in 1986. In 1993, autoarea a publicat un alt tom masiv – Jacques Lacan, schita a unei vieti, istorie a unui sistem de gindire – care alcatuieste impreuna cu primele doua o adevarata suita istoriografica. Elisabeth Roudinesco este in prezent director de cercetari la Universitatea Paris VII, conferentiar la Scoala de Stiinte Sociale si vicepresedinta a Societatii Internationale de Istoria Psihiatriei si Psihanalizei.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: De la Sigmund Freud la Jacques Lacan
 • An apariție: 1995
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 288
 • Format: 15x22,5 cm
 • ISBN: 973-28-0550-1
 • ISBN-10: 973-28-0550-1
 • Colecție: Istoria ideilor
 • Domeniu: istorie, psihologie & antropologie
 • Autor: Elisabeth Roudinesco

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact