Închide Close
Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizica

Editura Humanitas

Mihai Sora, Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizica

Din categoriile eseistică, filozofie

În colecția Seria Eseu

„Douazeci si opt de ani aveam (in urma cu cincizeci de ani) cand am scris aceasta carte nabadaioasa. Am scris-o, asa zicand, pe nerasuflate: in fierbintea vara a lui 1944. Lumea intreaga era la o rascruce. Viitorul nu se stia prea bine ce anume avea sa ne aduca, dar un lucru macar era absolut sigur: ca in nici un caz nu va readuce trecutul. Oricum, era o vreme in care cine se simtea angajat profund in soarta lumii (si care tanar nu se simte astfel?) avea in primul rand de regandit lumea din temelii, ca sa-si lamureasca macar siesi drumul de urmat; de regandit bineinteles cu intreaga fiinta, trup si suflet; de regandit din incercari si indurari poate mai mult chiar decat din carti si din cunostinte puse cap la cap, desi nici acestea nu lipseau.“ Mihai Sora „Mihai Sora ofera o reformulare moderna si complexa a catorva teme centrale ale «scolii romanesti de filozofie» si le dezvolta in cateva directii originale, in special prin aducerea lor in consonanta cu rationalismul occidental, prin optiunea pentru deschidere politica si pluralism si prin debarasarea de unele dintre atitudinile nostalgice ale predecesorilor sai.“ Virgil Nemoianutraducere de Mona si Sorin Antohipostfata de Virgil Nemoianu
Despre Mihai Sora
Mihai Sora s-a nascut la 7 noiembrie 1916, la Timisoara. Dupa studii de filozofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre altii, pe Nae Ionescu, a plecat la Paris, unde a obtinut titlul de doctor in filozofie, devenind pentru o vreme cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique. Revenit in tara, se dedica unei vaste activitati editoriale, regandind din temelii colectia "Biblioteca pentru toti", in care vor aparea in deceniile sapte, opt si noua cele mai importante carti ale culturii universale. Din anii '70 a inceput sa publice dialoguri filozofice in revistele literare, care mai tarziu vor alcatui carti de referinta in filozofia romaneasca. Dupa 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si a ocupat fotoliul de ministru al Invatamantului in primul guvern de dupa revolutie. OPERE: Du dialogue interieur (Gallimard, 1947 -- Despre dialogul interior, trad. rom. Humanitas, 1995; 2006); Sarea pamantului (1978; Humanitas, 2006); A fi, a face, a avea (1985; Humanitas, 2006); eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat (1990; Humanitas, 2007).
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizica
 • An apariție: 1995
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 248
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0599-4
 • ISBN-10: 973-28-0599-4
 • Colecție: Seria Eseu
 • Domeniu: eseistică, filozofie
 • Autor: Mihai Sora

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact