Închide Close
Despre interpretare

Editura Humanitas

Aristotel, Despre interpretare

Din categoriile filozofie

În colecția Phi

„Daca e privita in ea insasi, cartea lui Aristotel nu pare sa mai spuna multe omului de azi. Daca insa e privita ca o carte de cultura, ea este, intocmai Categoriilor, nu numai o carte mare, a umanitatii, ci si una de la care se poate incepe neincetat, deci la care trebuie sa se revina neincetat. Sunt trei lucruri care se nasc in carticica aceasta: gramatica, logica si semantica. [...] Gramatica se naste limpede nu numai in, ci si din aceasta carte: este istoriceste cunoscut si consemnat faptul ca reflexiunea gramaticala incepe abia de la De interpretatione. [...] Dar o alta stiinta, mai prestigioasa, se nastea in De interpretatione, desi nu direct din ea, cum facea gramatica: este logica. [...] Indraznim a spune ca reflexiunea logica este in De interpretatione – in ciuda proportiilor lui reduse – mai larga decat in Analitice. Abia acum apare problematica logica in toata amploarea ei. [...] In De interpretatione, logica este tratata independent. E singurul tratat, din cele sase ale Organon-ului, in care problematica logica apare in ansamblul ei si pentru ea insasi.“ Constantin Noicatraducere de Constantin Noica
Despre Aristotel
S-a nascut la Stagira, in Macedonia, in anul 384 i.Chr (i s-a spus, de altfel, si „Stagiritul“). Tatal lui, Nicomah, a fost medicul personal al regelui macedonean Amyntas al III-lea, bunicul lui Alexandru cel Mare. La Pella, capitala Macedoniei, s-a imprietenit cu Filip, unul dintre cei trei fii ai regelui. Probabil sprijinit de acesta, in 367 i. Chr. a plecat la Atena pentru a-si desavarsi studiile: s-a inscris mai intai la scoala lui Isocrate, apoi la Academia lui Platon. A ramas aici 20 de ani, dovedindu-se mai intai un elev stralucit, apoi un profesor si un ganditor pe masura maestrului sau. Dupa moartea lui Platon, in 347 i.Chr., un nepot al acestuia, Speusipos, a preluat conducerea Academiei. Aristotel a plecat la Assos, in Troada, apoi, in 343, a fost chemat la Pella, la curtea lui Filip, pentru a desavarsi educatia tanarului Alexandru (cel care avea sa ramana in istorie ca Alexandru cel Mare). In 340 s-a intors la Stagira, dar nu pentru multa vreme. Pacea impusa de Macedonia cetatilor grecesti i-a dat prilejul sa revina la Atena, unde a infiintat propria lui scoala – Liceul (Lykeion sau scoala peripatetica). Va preda aici timp de doisprezece ani si isi va continua neobosit cercetarile. In 323, odata cu moartea lui Alexandru, la Atena a rabufnit vechea dusmanie fata de macedoneni. Aristotel s-a refugiat la Chalcis, unde a murit un an mai tarziu. Vastul sistem filozofic si stiintific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logica, teologie, politica, estetica, fizica, astronomie, zoologie etc.) si profunzime, a stat la baza gandirii medievale crestine si islamice si a fost axul culturii Occidentului pana la sfarsitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrari care ii sunt atribuite (Diogenes Laertios mentiona 145), s-au pastrat mai putin de 50. Categoriile, Topica, Metafizica, Politica, Etica nicomahica sunt cateva dintre scrierile sale, toate traduse in romaneste.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Despre interpretare
 • An apariție: 1998
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 296
 • Format: 11x16,5 cm
 • ISBN: 973-28-0886-1
 • ISBN-10: 973-28-0886-1
 • Colecție: Phi
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Aristotel

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact