Închide Close
Despre miresme si duhori

Editura Humanitas

Madalina Diaconu, Despre miresme si duhori

O interpretare fenomenologica a olfactiei

Din categoriile eseistică

În colecția în afara colecţiilor

Cartea Madalinei Diaconu este o calatorie filozofica in estetica mirosului si a mirosurilor. Inca din Evul Mediu, mirodeniile si parfumurile reprezinta un atribut al vietii de curte. Totusi filozoful merge mai departe cu narile infundate prin lume. Dupa Kant, ne putem dispensa de simtul mirosului. Abia Schopenhauer si Nietzsche, iar mai apoi fenomenologia vor descoperi "nasul". Totusi, deja in secolul Luminilor, Condorcet reabiliteaza simtul mirosului, iar la inceputul secolului al XIX-lea Fourier proclama intemeierea unei stiinte despre arome. Madalina Diaconu concepe, pe baza unor exemple diverse din literatura si din viata cotidiana, o topologie si o estetica a mirosurilor, in care parfumului i se rezerva locul de onoare al unei opere de arta totale.
Despre Madalina Diaconu
Madalina Diaconu (n. 1970, Bucuresti). Studii de filozofie la Bucuresti si Viena. Doctorate la Universitatea din Bucuresti (1996) si Universitatea din Viena (1998). In 2005, docentura in filozofie la Universitatea din Viena pe tema unei estetici fenomenologice a tactilitatii, a olfactiei si a gustului. Cadru didactic la Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucuresti (1993-2003). Cercetator stiintific la Academia de Arte Plastice, Viena (2003-2005). Lector la Universitatea de Arte Aplicate, Viena (2003-2005). Cercetator stiintific la Academia Austriaca de Stiinte (2005-2006). Stagii de cercetare la Viena, Berlin, Potsdam, Freiburg-im-Breisgau, Paris si Grasse. Profesor invitat la Universitatea din Praga, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din 2006, docent la Facultatea de Filozofie de la Universitatea din Viena. Din 2007, conducatoare a proiectului de cercetare "Design haptic si olfactiv -- resurse pentru industriile creative din Viena", la care participa filozofi, chimisti, botanisti, designeri si pedagogi ai artei de la mai multe universitati din Viena. Directoare a Institutului pentru antropologia simturilor si cultura cotidiana ISAAK (Viena). Membra de redactie a revistei Studia Phaenomenologica a societatii romane de Fenomenologie. Publicatii: Pe marginea abisului. Soren Kierkegaard si nihilismul secolului al XIX-lea (Editura Stiintifica, 1996); Blickumkehr. Mit Martin Heidegger zu einer relationalem Asthetik (Peter Lang, Frankfurt a.M., 2000); Ontologia operei de arta in lumina principiului identitatii (Editura Crater, 2001), Person, Community and Identity (coeditor, impreuna cu Ion Copoeru si Delia Popa; Cluj-Napoca, 2003); Arta si adevar / Kunst und Wahrheit. Festschrift fur Walter Biemel zum 85. Geburtstag (editor; Humanitas, 2003), Tasten, Reichen, Schmecken. Eine Asthetik der anasthesierten Sinne (Konigshaussen & Neumann, Wurzburg, 2005); Bukarest -- Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Randern (coautor: Lukas Marcel Vosicky, LIT, Berlin/Viena, 2007). Traduceri: Soren Kierkegaard, Boala de moarte (Ed. Humanitas, 1999, 2006). Studii au aparut in volume colective si reviste de specialitate din Austria, Belarus, Franta, Germania, Italia, India, Polonia, Romania, S.U.A, Olanda, Spania.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Despre miresme si duhori
 • Subtitlu: O interpretare fenomenologica a olfactiei
 • An apariție: 2007
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 240
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-1586-2
 • ISBN-10: 978-973-50-1586-2
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: eseistică
 • Autor: Madalina Diaconu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact