Închide Close
Evanghelia dupa Arana

Editura Humanitas

Nicolae Strambeanu, Evanghelia dupa Arana

În colecția în afara colecţiilor

Exista o categorie de scriitori care gatesc cu pixul sau la computer. In bucataria lor narile freamata si papilele dau semne de nerabdare. Nicolae Strambeanu debuteaza in literatura romana cu un praznic imbietor si somptuos. Pagina cartii devine masa din care tasneste baletul aromelor. Ospatari deghizati in personaje aduc tavi cu imagini proaspete, platouri pe care se rasfata bucurii arhaice, pocale in care fierbe mustul metaforei. Suntem in secolul al cincisprezecelea si batem fara sfiala la toate portile lumii. Traim langa Cristofor Columb sau Vasco da Gama, alunecam pe ape spre Braganga sau Beirut, redescoperim uscatul ca pe o metresa abandonata nedrept si ne minunam in fata carnavalului cromatic ce ni se dezlantuie sub ochi. Suntem partasii marii calatorii a omului, cu tot fiorul ei initiatic. Intalnim la tot pasul hahalere si gentilomi, tirani si precupete, calai sadici si tarfe pasionale. Nervul picaresc al fiintei noastre percepe stimulul si ne face sa urcam incitati la bord, spre a nu pierde o aventura colosala, scrisa cu mana de maestru. Nicolae Strambeanu e un logofat al vorbei iscusite, gata oricand sa ne conduca prin labirintul unei limbi pline de nuante, talcuri si comori ce-si asteapta descoperitorii.postfata de Radu Enache
Despre Nicolae Strambeanu
S-a nascut in 1956 la Timisoara. A lucrat ani de zile sub acoperire. Lumea stia despre el ca face munca de cercetare intr-un domeniu tehnic, cand de fapt, pe ascuns, urzea departe de ochii tuturor itele unui roman luxuriant ca o padure tropicala. A venit insa, iata, momentul deconspirarii. Romanul cu pricina marcheaza un debut cu percutie sonora – borna a unui drum pe care autorul a pornit deja cu pasi dezinvolti si egali. Evanghelia dupa Arana este biletul de intrare intr-o lume incarcata de arome grele, de culori vii si de intamplari care-ti accelereaza respiratia. Un zaiafet cu mancaruri alese si menestreli aplecati pe strunele chitarelor. Nicolae Strambeanu este ghidul care ne prinde zdravan de mana si ne coboara in pivnitele altor secole. Mergem alaturi de el, ne infioram, radem, facem ochii mari si avem grija sa nu ne scape nici o perla din colier. Tonurile sunt cand blande ca soapta de amor, cand tari ca bucata de cremene. Arhaice sau desprinse din argou, cuvintele scapara, iar replicile urca pe spirala neprevazutului. Suflul picaresc e prezent din prima pana in ultima pagina. Ne trezim prizonieri intr-un labirint epic din care iesim doar cerand ajutorul calauzei. Iar calauza ne priveste cu un suras afabil, concesiv, in timp ce mestereste mai departe la panza de paianjen pe care a inceput-o o data cu primul rand al cartii. Caci, sa nu uitam, „arana“ inseamna paianjen.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Evanghelia dupa Arana
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 324
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0837-8
  • ISBN-10: 973-50-0837-8
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Nicolae Strambeanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact