Închide Close
Fara cap si fara coada

Editura Humanitas

Mihai Gainusa, Fara cap si fara coada

Roman rotund

Din categoriile literatură

În colecția Râsul lumii

"Mihai Gainusa a compus un roman cu cheie, unde ironia si substratul absurd sunt mijloacele, iar realitatea imediata, substanta. Ironia are inconvenientul ca presupune o anume cultura a conventiilor artistice. (...) Pare de la sine inteles ca romanul-comedie trebuie sa fie accesibil. Fara cap si fara coada devine, de la primele pagini, o comedie provocatoare, dar derutanta datorita datorita simpaticelor deliruri cauzale de parcurs. Romanul e incarcat de povestiri de sine statatoare, ca un pom cu roade. Polonezii si cehii sunt mari mesteri in dezvoltari narative aparent parazitare. Dupa ce le descoperi farmecul, le intelegi si rostul in structura generala a cartii. Remarcabila in acest roman de constructie, dar si de limbaj, e siguranta cu care Mihai Gainusa face relatia dintre umorul primar, bazat pe jargon si dictionar etnic, si umorul referential." (Tudor Octavian)
Despre Mihai Gainusa

Lumea tinde să-l considere pe MIHAI GĂINUŞĂ (n. 6 noiembrie 1970, Sibiu) mai întâi o voce şi un chip, şi abia după aceea un condei. Motivul e simplu: Gãinuşă apare la radio şi la televizor, „având întotdeauna cuvintele la el", cum a spus colegul şi prietenul Şerban Huidu. Vorbim de un personaj inteligent şi productiv, care ştie bine cum se scrie şi cum se gradează un text satiric. Nu-i vorbă, lumea înconjurãtoare - în mod special România tranziţiei - oferã destule motive de inspiraţie. Absolvent al şcolii Superioare de Jurnalism şi bursier media la Strasbourg şi Paris, Mihai Găinuşã e cunoscut atât prin „Cronica Cârcotaşilor" de la Prima TV, cât şi prin contribuţiile radiofonice de la Radio 21 şi apoi Kiss FM („Tocăniţa de gazete" e doar una dintre ele). Proba­bil că mai puţină lume ştie că acest sibian care râde - uneori atât de amar - de ceea ce vede are deja două cărţi publicate: Trialoguri cârcotaşe şi Cotcodăceli. Acum el propune un roman, Fără cap şi fără coadă, în care notabilităţi ale imediatului autoh­­ton devin personaje fără ca autorul să le modifice datele publice fundamentale.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Fara cap si fara coada
 • Subtitlu: Roman rotund
 • An apariție: 2007
 • Ediție: editia I
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 2054000000000
 • ISBN-10: 2054000000000
 • Colecție: Râsul lumii
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Mihai Gainusa

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact