Închide Close
Gladiatorii

Editura Humanitas

Arthur Koestler, Gladiatorii

Din categoriile literatură, istorie

În colecția Roman istoric

Pentru tanarul comunist Arthur Koestler, problema revolutiei a insemnat intotdeauna o provocare; nenumarate din cartile sale, memorialistice si de fictiune deopotriva, au incercat sa raspunda indoielilor grave nascute din propriul sau militantism revolutionar. Cu Gladiatorii insa, primul dintre romanele dedicate acestui subiect, Koestler amana parca sa atace frontal epoca in care a trait, alegandu-si-l drept erou pe Spartacus. Rascoala sclavilor condusi de carismaticul gladiator, care a zguduit din temelii Imperiul Roman in secolul I inainte de Cristos, este insa prilejul unor acute intrebari privitoare la destinul revolutionarului. Sfasiat intre elanul pur al inceputului si necesitatea de a organiza fericirea supusilor intr-o societate egalitara, Spartacus se afla prins in perpetua contradictie dintre scop si mijloace, raspunzatoare in final de insusi esecul miscarii. Iar din magma acestei minutioase reconstituiri istorice, imbibate de atmosfera crepusculara de la sfarsitul republicii si de dispozitia mesianica a plebei, se inalta o melancolica filozofie a istoriei, potrivit careia politica e incapabila sa raspunda nevoilor adanci ale omului. traducere de Sanda Aronescu
Despre Arthur Koestler
Celebru romancier si ziarist britanic de origine maghiara (1905-1983). S-a nascut la Budapesta. In tinerete, dupa studii universitare la Viena (1922-1926) si trei ani petrecuti in Palestina, ajunge la Berlin unde lucreaza ca jurnalist si devine membru al Partidului Comunist din Germania (1932-1938). Participa la Razboiul Civil din Spania de partea republicanilor, cade prizonier, dar este eliberat in 1937 si se stabileste in Franta. Dupa marea epurare stalinista din URSS (1938), se dezice definitiv de comunism si publica, pentru scurta vreme, un saptamanal antinazist si antisovietic. Se inroleaza in Legiunea Straina franceza, in 1940 este internat intr-un lagar de prizonieri, dar reuseste sa scape si sa ajunga in Anglia, unde se stabileste definitiv si primeste cetatenia. Adept, in ultimii ani ai vietii sale, al eutanasiei, se sinucide impreuna cu sotia sa, in anul 1983. Carti: Spanish Testament (1938) Arrival and Departure (1943); The Yogi and the Comissar (1945) Thieves in the Night (1946) Arrow in the Blue (1951) The Invisible Writing (1954)
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Gladiatorii
 • An apariție: 2003
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 336
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0606-2
 • ISBN-10: 973-50-0606-2
 • Colecție: Roman istoric
 • Domeniu: literatură, istorie
 • Autor: Arthur Koestler

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact