Închide Close

Editura Humanitas

Alec Le Sueur, Hotelul de pe acoperișul lumii

Cinci ani în Tibet

Într-o dimineaţă ceţoasă a anului 1988, Alec Le Sueur se urcă în avionul spre Tibet; într-un moment fatidic, semnase un contract cu Holiday Inn Lhasa, după ce lucrase o vreme pentru diverse hoteluri de lux din Europa. Astfel, tânărul Alec pătrunde într-o lume complet străină, unde răul de altitudine e o ameninţare permanentă, unde şoferii de taxi sau de ricşă sunt mânaţi de instincte asasine, unde birocraţia şi corupţia sunt un mod de viaţă, iar mirosul de unt rânced de iac se ţine scai de tine.Nici la hotel situaţia nu este mai roz. Cele două tabere — conducerea chineză şi experţii străini — îşi pun beţe în roate, la bucătărie carnea este livrată în viu, banchetele sunt compromise de invaziile de muşte, iar prin conducte mişună hamsterii de Himalaya.În descendenţa maeştrilor prozei umoristice engleze, Alec Le Sueur ne oferă un ghid de călătorie inedit, o fereastră spre o lume exotică şi îndepărtată, unde puţini europeni s-au încumetat să ajungă şi pe care şi mai puţini au cunoscut-o cu adevărat.

„Alec Le Sueur spune atât de multe despre o ţară îndepărtată pe care o cunoaştem atât de puţin…“ (The Guardian)

„În acelaşi timp în care primeam acuzaţia că aş fi spion comunist, am descoperit că poşta îmi era cenzurată de chinezi. Primisem o scrisoare de acasă care fusese deschisă la aburi şi apoi lipită la loc. Nu mi-aş fi dat seama dacă nu ar fi uitat să şteargă traducerea în chineză scrisă cu creionul. Cu un scris ordonat, deasupra informaţiilor de la tatăl meu despre fasolea care creştea frumos în Jersey era o traducere în chineză. Au renunţat pe la jumătate, când şi-au dat seama că ştirile despre legumele din Jersey nu puteau pune în pericol securitatea naţională a Chinei. Dar dacă era vreun cod?“

Despre Alec Le Sueur

ALEC LE SUEUR s-a născut în 1963 pe insula Jersey. A studiat managementul hotelier la Universitatea din Bournemouth și, înainte să ajungă în Lhasa, a lucrat pentru hoteluri de lux din Londra, St. Tropez și Paris. A locuit cinci ani în Tibet (între 1988 și 1992), iar apoi s-a întors pe insula natală. În prezent scrie articole despre management și călătorii pentru diverse publicații. În 2014 i-a apărut cea de-a doua carte, Bottoms up in Belgium: Seeking the High Points of the Low Lands.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Hotelul de pe acoperișul lumii
 • Subtitlu: Cinci ani în Tibet
 • An apariție: 2015
 • Ediție: I
 • Pagini: 296
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-4815-0
 • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Alec Le Sueur
 • Traducere: Simona-Gabriela Vărzan

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact