Închide Close
Iesirea din teroare. Termidor si Revolutia

Editura Humanitas

Bronislaw Baczko, Iesirea din teroare. Termidor si Revolutia

În colecția Istorie

La 9 termidor Conventia ii scoate in afara legii pe Robespierre, Saint Just si acolitii lor. A doua zi, toti vor fi ghilotinati. Incepe o perioada tulbure marcata de o dilema politica inedita. Cum se poate iesi din Teroarea pe care aceeasi Conventie o instaurase cu saisprezece luni in urma? Revolutia poate face oare procesul Terorii fara a se autocondamna? Poate ierarhiza raspunderile, in vederea pedepsirii vinovatilor, intre simplii executanti si cei care au votat decretele si ordinele? Poate cultiva ideea de libertate si de respect al drepturilor omului fara sa explice cum a fost cu putinta ca Revolutia, intemeiata pe doctrina Luminilor, sa esueze in vandalism? Termidor devine astfel paradigmatic pentru toate revolutiile al caror model l-a constituit Revolutia franceza: este momentul mitic, pandit de Istorie, in care ele trebuie sa-si recunoasca esecul. Cu cat apare mai tarziu acest moment, tragedia sociala, crimele si minciunile se acumuleaza, producand un rau din ce in ce mai dificil de inlaturat. Experienta cruda a „revolutiilor“ comuniste o confirma.traducere de Teodora Cristea
Despre Bronislaw Baczko
Bronislaw Baczko s-a nascut in 1924 la Varsovia. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial s-a refugiat in teritoriile poloneze din est, ulterior intrate in componenta U.R.S.S. Dupa ce a muncit doi ani intr-un kolhoz, s-a inrolat in armata, in unitatile formate din membrii Partidului Comunist Polonez. A revenit in tara cu gradul de ofiter si a devenit in scurta vreme unul dintre „tinerele talente“ ale marxismului polonez. Ulterior, ca si alti intelectuali de marca, Baczko s-a disociat de comunism, ridicand vocea in apararea libertatii de exprimare, a legalitatii si a democratiei politice. Ruptura a culminat in 1968 cu expulzarea din partid, eliminarea din universitate (profesor de istorie la Universitatea din Varsovia), interdictia de a publica si chiar interdictia de a fi citat. Parasind Polonia in 1969, si-a continuat cariera la Clermont-Ferrand, Paris si, din 1974, la Geneva. Aici a infiintat, impreuna cu Jean Starobinski, Groupe d'etudes du XVIIIe siecle si a predat la universitate doua foarte apreciate cursuri de istorie a mentalitatilor si istorie a istoriei.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Iesirea din teroare. Termidor si Revolutia
  • An apariție: 1993
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 312
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0398-3
  • ISBN-10: 973-28-0398-3
  • Colecție: Istorie
  • Autor: Bronislaw Baczko

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact