Închide Close
Intre eternitate si timp

Editura Humanitas

Isabelle Stengers, Ilya Prigogine, Intre eternitate si timp

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

„Intre cultura stiintifica, pentru care timpul este iluzie sau, cu vorbele lui Einstein, «creatia noastra», si cultura umanista, unde timpul este fundamentul fiintei, trebuie realizata o reconciliere. Obiectul cercetarilor mele este depasirea acestei dualitati„ – spunea intr-un interviu Ilya Prigogine, fondator al termodinamicii proceselor ireversibile si laureat al Premiului Nobel 1977 pentru chimie. Noua alianta, carte a carei editie romaneasca inregistra la aparitie (1984) un remarcabil succes de librarie, a fost o prima treapta spre „reconcilierea“ cautata de Prigogine. Intre eternitate si timp reprezinta treapta urmatoare. Trecand dincolo de dinamica clasica, spre a cuprinde domeniile proprii fizicii secolului al XX-lea – mecanica cuantica si cosmologia –, noua lucrare a lui Prigogine si a colaboratoarei sale studiaza raportul intim dintre problema timpului si schemele conceptuale ale fizicii. Prezentarea intuitiva, clara si riguroasa a rezultatelor stiintifice se impleteste cu deschiderea filozofica a acestei carti, avandu-si originea in rafinata cultura umanista a autorilor.

Despre Isabelle Stengers
Isabelle Stengers, doctor in filozofia stiintelor, colaboratoare a echipei de la Bruxelles, a publicat, impreuna cu Ilya Prigogine, La nouvelle alliance (Gallimard, 1979) – aparuta si in traducere romaneasca, la Editura Politica, in 1984, in colectia „Idei contemporane“, cu titlul Noua alianta. Metamorfoza stiintei.
Despre Ilya Prigogine
Ilya Prigogine (1917–2003) a condus Institutele Internationale Solvay de Fizica si Chimie din Bruxelles si Centrul de termodinamica si mecanica statistica de la Universitatea din Austin (Texas). Pentru contributiile sale la termodinamica de neechilibru, in special la teoria structurilor disipative, a primit Premiul Nobel pentru chimie in 1977. A scris peste 1000 de articole stiintifice si numeroase carti. A fost distins cu mai mult de 50 de titluri onorifice din partea unor universitati din intreaga lume. In 1989, Regele Baudouin al Belgiei i-a conferit titlul de viconte.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Intre eternitate si timp
 • An apariție: 1997
 • Ediție: I
 • Pagini: 256
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0587-0
 • ISBN-10: 973-28-0587-0
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Isabelle Stengers, Ilya Prigogine
 • Traducere: Iulia Ghergut

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact