Închide Close

Editura Humanitas

Andrei Popescu, Jean Miclescu

Boierul de la Călinești

Studiu introductiv de Petre GuranCu schiţe de Ana-Maria Goilav

„Biografia lui Ioan G. Miclescu, cunoscut în epocă sub forma franțuzită a numelui, Jean, dar mai ales denumit emfatic de către contemporani «boierul de la Călinești», jurist, om politic conservator, dramaturg și publicist din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului XX, a fost scrisă cu empatie și deferență, dar și cu acribie profesională de cercetătorul Andrei Popescu. Mie îmi pare reconfortant paradoxul ca, după ce am sărbătorit abia primul centenar al României, să putem citi și istoria unui neam boieresc de șapte ori centenar. Dacă România se concepe recentă și revoluționară, făuritorii ei mai puțin exaltați scriau istorie prin ambițiile și mândriile lor de multe secole deja. După cum amintește Radu Miclescu: «Noi suntem aici dinaintea descălecatului». În povestea conacului de la Călinești și a succesivelor generații de boieri care l-au locuit se înscriu mai multe file de istorie, petrecute la distanță demnă de scena mult prea pătimașă a Regatului modern al României, dar foarte importante pentru cei care vor să înțeleagă penumbrele și umbrele unei istorii oficiale.“ – PETRE GURAN

Fotografia de pe copertă: Jean Miclescu cu doi dintre copiii săi, în curtea conacului de la Călineşti. © Arhiva Radu Miclescu, Colecţia de fotografii.

Despre Andrei Popescu

ANDREI POPESCU, născut în 1987 la Bucureşti, este doctor în istorie şi cercetător independent, fiind autorul mai multor studii şi volume destinate publicării sau circuitului privat. S-a specializat mai ales în domeniul istoriei moderne a României, cu preponderenţă în zona elitei politice, a biografiilor şi genealogiilor. Cercetările ale căror rezultate au fost destinate publicării privesc volumele Iancu Flondor: Bucovina şi România Mare. Documente şi scrisori (Humanitas, 2017) şi Elita Basarabiei la 1917‒1918: Zece personalități care au făcut Unirea (Minerva, 2018), cărțile în curs de publicare Grigore Filipescu: Viața, activitatea şi năzbâtiile unui om politic controversat din perioada interbelică şi Partidul Conservator din perioada interbelică, dar şi o serie de studii apărute în reviste de specialitate sau în volume colective.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Horia-Roman Patapievici

pagina autorului

HORIA-ROMAN PATAPIEVICI – născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000–2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, 2005–2012).

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact