Închide Close

Editura Humanitas

Pavel Basinski, Lev Tolstoi. Fuga din rai

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB / PDF

Publicată în peste zece tiraje, aflată încă de la apariţie în topurile de vânzări, bucurându-se de traduceri în mai multe limbi, Lev Tolstoi. Fuga din rai a fost desemnată Cartea anului 2010 în Rusia şi a fost recompensată cu premiul Bolşaia Kniga (Big Book).

Acum peste un veac, la Iasnaia Poliana a avut loc un eveniment care a zguduit întreaga lume: scriitorul Lev Nikolaevici Tolstoi, în vârstă de optzeci şi doi de ani, a fugit de acasă noaptea, pe ascuns, într-o direcţie necunoscută. De atunci şi până astăzi, împrejurările plecării şi morţii sale au dat naştere la nenumărate speculaţii şi legende. Cunoscutul critic şi ziarist Pavel Basinski reconstituie această fugă, fără să ne propună încă o versiune, ci analizând cu rigoare imensul material documentar aflat la dispoziţia cercetătorilor: jurnalele soţilor Tolstoi, jurnale ale membrilor familiei, însemnările secretarului particular al marelui scriitor, precum şi însemnări ale discipolilor săi. Cititorul poate urmări astfel pas cu pas ultimele zile din viaţa lui Tolstoi, pătrunzând în intimitatea familiei sale şi a dramei acesteia şi descifrând arcanele testamentului spiritual al uneia dintre cele mai mari conştiinţe ale veacului. Cartea este ilustrată cu fotografii rare din arhivele muzeelor dedicate lui Tolstoi de la Iasnaia Poliana şi de la Moscova.

  Ultimele zile din viaţa lui Tolstoi (video, Openculture.com)

Despre Pavel Basinski

PAVEL BASINSKI s-a născut în 1961 în Frolovo, lângă Volgograd. După studii la Universitatea Saratov şi la Institutul de Literatură Maxim Gorki din Moscova, îşi începe cariera de ziarist şi se dedică, totodată, scrisului, excelând în mai multe genuri, de la monografii şi critică literară la romane experimentale. Printre cele mai importante volume publicate amintim: Teme şi personaje (1993), Literatura rusă de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX până la prima emigrare (1998), Scriitor par excellence (2002), Prizonier la Moscova (2004), Aristocratul umil (2006), Familia ca formă de misticism (2006), O poveste rusească sau Viaţa şi aventurile lui John Polovnik (2008), Maxim Gorki: mit şi biografie (2008), Patimile după Maxim Gorki: nouă zile după moarte (2011). Având un doctorat în literatură comparată, Pavel Basinski a făcut parte din juriile care acordă cele mai prestigioase premii pentru literatură rusă, ca de pildă premiile Booker, Aleksandr Soljeniţîn, Iasnaia Poliana. Volumul Lev Tolstoi: Fuga din rai, publicat în 2010, a fost desemnat între cele mai populare cărţi ale anului, s-a vândut în numeroase tiraje, se bucură de traduceri în mai multe limbi şi a fost recompensat cu premiul Big Book. De-a lungul activităţii sale, Basinski s-a numărat între câştigătorii sau nominalizaţii unor importante premii literare: AntiBooker pentru critică literară, în 1998, Big Book, în 2008, Book of the Year, în 2010.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Lev Tolstoi. Fuga din rai
  • An apariție: 2014
  • Ediție: I
  • Format: EPUB/PDF
  • ISBN: 978-973-50-4627-9-X
  • Colecție: Ebook
  • Autor: Pavel Basinski
  • Traducere: Adriana Liciu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact