Închide Close
Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist

Editura Humanitas

Lavinia Betea, Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist

Din categoriile istorie

În colecția Procesul comunismului

Despre „cazul Patrascanu“ s-a spus si scris aproape totul. Parea asadar ca n-ar mai fi nimic de adaugat. Si totusi, din lunga serie a luarilor de pozitie a documentelor si marturiilor despre crima care a facut cea mai mare valva din lungul sir al crimelor savarsite de regimul comunist din Romania, lipsea piesa esentiala: aceea care s-o prezinte fara inconjur drept un caz, un crud revelator al rafuielilor comuniste dintotdeauna si de pretutindeni. Este ceea ce si-a propus Lavinia Betea cand a ales sa intre in labirintul arhivelor si marturiilor referitoare la moartea liderului PCR. Caci, din aceasta coborare in tenebrele regimului comunist din Romania, autoarea aduce la suprafata nu doar un destin tragic printre altele, ci unul investit cu capacitatea de a da seama de monstruoasa si implacabila logica a suspiciunii, terorii si crimei pe care s-a intemeiat acest regim. Prieteni siliti sa devina peste noapte delatori, tovarasi de partid transformati in vrajmasi ireductibili, obscuri anchetatori si tortionari condusi din umbra de sinistre figuri – sunt, cu totii parca, in aceasta carte, personaje ale unei drame care se joaca, fara decoruri si costume, pe scena istoriei traite de noi toti.
Despre Lavinia Betea
Nascuta in 1956, absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj. Este lector la Universitatea de Vest „Vasile Goldis“ din Arad, doctor in psihologie sociala al Universitatii „Babes-Bolyai“. A debutat in 1972, cu poezie, in revista Orizont din Timisoara; a colaborat la revistele Luceafarul si Amfiteatru din Bucuresti, Echinox si Tribuna din Cluj-Napoca. Dupa 1990, colaboreaza cu materiale de istorie si psihologie sociala la revistele Magazin istoric, Dosarele istoriei, Adevarul literar si artistic, Sfera politicii, 22, precum si la ziarul Adevarul din Arad. Aparitii editoriale: Sfarsitul libertatii (Editura Mirton, Timisoara, 1993) Maurer si lumea de ieri. Marturii despre stalinizarea Romaniei (Editura Fundatiei „Ioan Slavici“, Arad, 1995) Alexandru Barladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu (Editura Evenimentul Romanesc, 1997) Prefata, selectie a textelor si note la cartea lui Paul Sfetcu 13 ani in anticamera lui Dej (Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2000)
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist
 • An apariție: 2001
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 432
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0048-2
 • ISBN-10: 973-50-0048-2
 • Colecție: Procesul comunismului
 • Domeniu: istorie
 • Autor: Lavinia Betea

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact