Închide Close

Editura Humanitas

Andrei Gorzo, Lucruri care nu pot fi spuse altfel

Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu

Din categoriile eseistică

În colecția

„Cinefilii care aşteptau o explicaţie convingătoare pentru succesul „noului cinema românesc“ pot fi, în fine, satisfăcuţi. Andrei Gorzo alege calea dificilă pentru a defini formula stilistică proprie acestui cinema, folosindu-se de cele mai autorizate teorii ale filmului pentru a demonstra că în spatele formulei se află o ontologie, o epistemologie şi o estetică. Stăpân pe un instrumentar teoretic de mare fineţe, el se angajează cu eleganţă într-un duel de idei în care ridiculizează tentativele naive, empirice, comode sau senzaţionaliste de a explica acest fenomen. Cei care se tem că verva, impetuozitatea şi panaşul cronicarului admirat în rubricile săptămânale s-ar fi putut ofili sub povara teoretică pot fi liniştiţi: farmecul scrisului său e intact. Când i-am citit primele scrieri dedicate filmului, acum 15 ani, am înţeles că Andrei Gorzo este cel mai talentat dintre noi. Acum pot spune, fără ezitare, că e şi cel mai bun.“ (Dana DUMA)

Despre Andrei Gorzo

ANDREI GORZO s-a născut în 1978. A studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti și la New York University. În prezent cercetează și predă, la UNATC, istoria cinematografului și a ideilor despre cinema, semnează cronici de film în revistele Dilema veche și 24-FUN și e implicat (în calitate de director artistic) în organizarea Festivalului Internațional de Scurt și Mediumetraj NexT. A publicat, în 2009, o culegere de articole intitulată Bunul, răul și urâtul în cinema la Editura Polirom.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Lucruri care nu pot fi spuse altfel
  • Subtitlu: Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 324
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3491-7
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Andrei Gorzo

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact