Închide Close

Editura Humanitas

Donald Richie, Memoriile razboinicului Kumagai

Din categoriile literatură, istorie

În colecția Nipponica

Kumagai Naozane este o figură legendară a cronicilor nipone, un războinic faimos din clanul Taira – una dintre forţele politice care au dominat Japonia de-a lungul perioadei Heian (794–1185). Fapta sa de vitejie cea mai cunoscută este decapitarea tânărului Atsumori: Kumagai, un luptător înverşunat şi cinic aflat în slujba împăratului, e atât de tulburat de frumuseţea nobilului său adversar, încât, pentru o clipă, pregetă să-i ia capul. Instinctul de războinic este însă mai puternic. Cuprins de remuşcări, bătrânul samurai îmbracă rasa unei secte buddhiste şi se retrage pentru a medita. Avem în faţa ochilor, astfel, două feţe ale trecutului: faptul istoric, trăit şi povestit de însuşi Kumagai, şi transfigurarea acestuia prin ficţiune, în cântecele călugărilor mai tineri pe care îi auzim dând naştere unei legende ce dăinuie şi astăzi. Pentru a reuşi acest contrapunct între adevăr şi poveste, autorul, un rafinat cunoscător al culturii nipone, recreează lumea Japoniei feudale cu grijă pentru detaliul caligrafiat din vârful pensulei şi pentru acurateţea istorică, în tradiţia marilor naraţiuni ale genului. Astfel, prin vocea bătrânului Kumagai, pătrundem în intimitatea unei epoci cu totul străine de mentalul omului occidental modern, într-o reconstituire deopotrivă realistă şi poetică, la graniţa dintre ficţiune şi document.

Despre Donald Richie

DONALD RICHIE, scriitor şi regizor american (născut în 1924, la Lima, Ohio), locuieşte la Tokyo din 1947; şi-a dedicat întreaga viaţă studiului culturii japoneze, cu precădere cinematografiei. Este recunoscut ca un subtil şi lucid mediator între cultura niponă şi cea occidentală, atât de diferite. Printre scrierile sale se numără: Public People, Private People (1997), The Inland Sea (2002), Japanese Literature Reviewed (2003), A Hundred Years of Japanese Film: A Concise History, with a Selective Guide to DVDs and Videos (2005), Japanese Portraits: Pictures of Different People (2006), A Tractate on Japanese Aesthetics (2007). Memoriile războinicului Kumagai (Memoirs of the Warrior Kumagai, 1999) a însumat un efort de documentare şi redactare de peste zece ani şi l-a consacrat pe Donald Richie ca autor de ficţiune.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Memoriile războinicului Kumagai
 • An apariție: 2010
 • Ediție: I
 • Pagini: 272
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2352-2
 • Colecție: Nipponica
 • Domeniu: literatură, istorie
 • Autor: Donald Richie
 • Traducere: Alexandru Asmarandei

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact