Închide Close

Editura Humanitas

Cristina Cioabă, Monica Lovinescu: O viață, o voce, un destin

Album centenar

BESTSELLER GAUDEAMUS 2023

 

„Există oameni care nu încap în cuvinte, iar Monica Lovinescu este pentru mine unul dintre ei. Nu știu să exprim minunea care a fost și nici să disting, printre speciile de iubire, pe aceea pe care am simțit-o pentru ea. De aici și greutatea de a preciza locul pe care îl ocupă în viața mea.

Am iubit-o cu acea iubire care nu se poate manifesta decât devenind slujire. Poate că devoțiune ar fi cuvântul potrivit? Căci era prea sus pentru a o numi «prietenă». Deși am putut să-i spun pe nume, «tu» nu mi-am permis să-i spun niciodată, cum niciodată nu mi-aș fi permis s-o iau de mână. Cu nimeni n-am fost atât de familiar și smerit totodată, grijuliu să nu fac sau să nu spun ceva care m-ar fi putut coborî în ochii ei. Tot ce n-am făcut rău n-am făcut cu gândul la ea, așa cum tot ce am făcut bun am făcut pentru a spori în ochii ei. Nimeni nu m-a adus, asemenea ei, mai aproape de acea întruchipare a imperativului moral care face ca lumea să țină.“ — GABRIEL LIICEANU

Despre Cristina Cioabă

CRISTINA CIOABĂ (n. 1972) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, unde a obținut și titlul de doctor (2007). Este autoarea cărții Identitate şi disoluţie: Introducere în opera lui Mircea Ciobanu (Editura Muzeul Literaturii Române, 2010). A publicat la Humanitas texte în volume colective: Cartea întâmplărilor (coord. Tatiana Niculescu, 2019), Amintiri de la Humanitas (coord. Ioana Pârvulescu, 2020), Muzica gândirii (coord. Cătălin Cioabă și Grigore Vida, 2022) și a îngrijit ediții: Monica Lovinescu, Jurnal esențial (2010, 2022, 2023), O istorie a literaturii române pe unde scurte (2014, 2023), C. Gane, Trecute vieți de doamne și domnițe: Cele mai frumoase istorii (2014), Franz Kafka, Metamorfoza: Integrala prozei antume (2017).

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact