Închide Close

Editura Humanitas

Victoria Shepherd, O istorie a delirului

Regele de sticlă, soțul înlocuit și cadavrul umblător

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Traducere de Anca Bărbulescu

 

Regele Carol VI al Franței suferă o cădere nervoasă; după ce își revine, este convins că e făcut din sticlă și că se poate oricând sfărâma în mii și mii de cioburi.

După o suită de tragedii personale, doamna M. este sigură că toți cei pe care îi iubește au fost răpiți și înlocuiți cu sosii.

James Tilly Matthews, onorabil negustor de ceai și aspirant la un titlu de diplomat, scapă ca prin urechile acului de o execuție, dar ajunge să fie încredințat că o bandă internațională de conspiraționiști a inventat o mașinărie teribilă care fură și modifică gândurile oamenilor.

Sunt doar trei dintre protagoniștii acestei istorii a delirului, în care poveștile a zece oameni sunt analizate și explicate dintr-o perspectivă ce îmbină psihologia cu istoria și cu studiile culturale.

Astfel, dincolo de a fi un proces patologic, un diagnostic psihiatric sau o manifestare a fragilității ființei umane, tulburarea delirantă devine un fenomen plin de sens, un răspuns profund al omului la solicitările împovărătoare și deseori imposibil de satisfăcut ale veacului în care s-a născut, cu blestemele, binecuvântările și idiosincraziile sale.

 

„Autoarea trece dincolo de relatările formale și detașate ale psihiatrilor citați în carte, pentru a surprinde măcar un crâmpei din ființele umane reale a căror viață a fost destrămată de trauma care le-a provocat delirul. Volumul este o explorare atentă și plină de înțelegere a lumilor interioare altminteri inaccesibile în care locuiesc oamenii ale căror certitudini mentale pot fi atât consolatoare, cât și terifiante.“ — BBC Hstory Magazine

Despre Victoria Shepherd

VICTORIA SHEPHERD este scriitoare, istoric și producător de emisiuni radiofonice la BBC Radio 4. A realizat de- a lungul timpului mai multe serii de documentare audio pe diverse teme, printre care și bolile mintale, alături de specialiști din domeniu. Are o diplomă de masterat în scriere creativă, obținută la University of East Anglia. O istorie a delirului reprezintă debutul ei editorial și s-a bucurat de recenzii entuziaste din partea unor publicații renumite precum The Times și Daily Express.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: O istorie a delirului
 • Subtitlu: Regele de sticlă, soțul înlocuit și cadavrul umblător
 • An apariție: 2023
 • Ediție: I
 • Pagini: 304
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-7893-5
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Victoria Shepherd
 • Traducere: Anca Bărbulescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact