Închide Close

Editura Humanitas

Ghita Ionescu, Isabel de Madariaga, Opozitia. Trecutul si prezentul unei institutii politice

Din categoriile istorie, politologie

În colecția Societatea civilă

Conflictele, fie intr-o maniera deschisa ori intr-una voalata, sunt prezente in orice tip de societate, iar institutiile democratice joaca un rol decisiv in dezamorsarea lor. Guvernele puternice au nevoie de o opozitie puternica. Autorii arata cum a devenit opozitia o institutie distincta in cadrul sistemelelor parlamentare constitutional–pluraliste. Cu atat mai importanta este aceasta carte in situatii in care exista riscul de a se pune semnul egalitatii intre opozitie si subversiune. Arta opozitiei tine de arta de a cadea de acord asupra modului in care poti fi in dezacord – ea este chiar opusul subversiunii. In plus, cititorul va gasi in carte o veritabila introducere in analiza vietii politice, facuta nu din perspectiva uzuala a puterii, ci din cea a opozitiei. traducere de Valeriu Mihaila
Despre Ghita Ionescu
Ghita Ionescu (n. 1913), politolog britanic de origine romana, este autorul a numeroase lucrari despre comunism: Communism in Romania (Londra, Oxford University Press, 1964), The Politics of the European Communist States (Londra, Weidenfeld & Nicolson, 1967), Comparative Communist Politics (tradusa in 1992 de Editura Humanitas), Leadership in an Interdependent World (Londra, Longman, 1991) s.a. A predat la celebre universitati britanice, printre care London School of Economics si Universitatea din Manchester. A fost editorul revistei Government and Opposition si presedinte al Comitetului pentru Unificarea Europeana al Asociatiei Internationale de Stiinte Politice.
Despre Isabel de Madariaga
Isabel de Madariaga (n. 1919), profesoara de studii slave la Universitatea din Londra, s-a remarcat in special prin studiile sale despre Rusia secolului al XVIII-lea: Politics and Culture in Eighteenth-Century Russia: Collected Essays, Russia in the age of Catherine the Great, Catherine the Great: A Short History s.a.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Opozitia. Trecutul si prezentul unei institutii politice
 • An apariție: 1992
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 232
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0332-0
 • ISBN-10: 973-28-0332-0
 • Colecție: Societatea civilă
 • Domeniu: istorie, politologie
 • Autor: Ghita Ionescu, Isabel de Madariaga

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact