Închide Close

Editura Humanitas

Atul Gawande, Pe muchie de cutit

Însemnările unui chirurg despre o ştiinţă imperfectă

Din categoriile medicină, eseistică

În colecția în afara colecţiilor

Besteseller naţional în SUA, tradus în peste 100 de ţăriÎn topul de Cărţi remarcabile al New York TimesFinalistă în competiţia pentru National Book Award

În lumea largă, la fel ca în România, chirurgul pare a fi un om care ştie tot mai multe despre tot mai puţin, într-un domeniu din ce în ce mai inaccesibil laicilor. Câteodată însă, ca o excepţie necesară, apare şi câte unul care ştie nu numai chirurgie, ci şi să scrie ca un scriitor. Ştie şi despre ce să scrie şi cum să o facă, ducând în lumea largă povestea frământărilor din lumea închisă a chirurgiei. O face onest şi captivant, punând întrebările bine şi luându-l pe cititor părtaş la căutarea răspunsurilor. Cu un talent de autor de romane poliţiste, Gawande reuşeşte să ne aducă în faţa ochilor pacienţi cu probleme reale, o lume vie care dezvăluie cititorului lucruri altminteri teribil de greu de explicat pe înţelesul lui. Tot haţişul de dificultăţi al deciziei chirurgicale, cu problematica acordului informat al pacientului, cu detalii care nu sunt simple decât pentru birocraţia juridică, dar care, în realitate, sunt la fel de complicate ca viaţa. Căci e vorba despre decizia unui om, chirurgul, asupra destinului altui om, pacientul. (Dr. Cătălin Vasilescu)

  Sorin Lavric, „Tăind în carne vie“ (România literară, 4/2010)

Despre Atul Gawande

ATUL GAWANDE s-a născut în 1965 în Brooklyn, New York, într-o familie de medici imigranţi indieni. A absolvit celebrele Harvard Medical School şi Harvard School of Public Health. Actualmente este chirurg la Brigham and Women's Hospital din Boston şi profesor la facultatea pe care a absolvit-o. În paralel cu activitatea medicală, deţine o rubrică permanentă la New Yorker. Este considerat un scriitor de elită. Prima lui carte, Complications. A Surgeon's Notes on an Imperfect Science, bazată pe articole publicate iniţial în New Yorker, a apărut în anul 2002 şi a fost finalistă a National Book Award, devenind un bestseller tradus în peste o sută de ţări.

Recenzii

„Gawande scrie cu un bisturiu şi vede cu raze X. Diagnostic: fascinaţie.“ (Time)

„O voce noua şi inedită, care aduce în medicina high-tech acea «stare de veghe» clinică pe care au instituit-o autori ca Williams sau Oliver Sacks pentru a proteja viaţa şi emoţiile unor pacienţi adesea fragili.“ (Sherwin B. Nuland, The New York Review of Books)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Pe muchie de cuţit
 • Subtitlu: Însemnările unui chirurg despre o ştiinţă imperfectă
 • An apariție: 2009
 • Ediție: I
 • Pagini: 372
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2438-3
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: medicină, eseistică
 • Autor: Atul Gawande

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact