Închide Close

Editura Humanitas

Charles Wheelan, Povestea banilor

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Traducere de Simona Drelciuc

 

Folosim banii în fiecare zi. Cu toatea astea, obiceiul de a oferi bucăți de hârtie pentru a cumpăra bunuri și servicii pare, în fond, complet absurd. O bancnotă de 20 de dolari, de exemplu, nu valorează mai mult, ca simplă bucată de hârtie, decât banii folosiți în jocul de Monopoly. Cum se face astfel că 20 de dolari valorează de fapt 20 de dolari? Plecând de la această întrebare simplă, Charles Wheelan ne dezvăluie universul surprinzător de viu din spatele banilor și al sistemului bancar și ne oferă răspunsuri la multe alte dileme ale lumii financiare: De ce există bani de hârtie (sau monede fiduciare, ca să folosim un termen sofisticat) și de ce unele țări, precum Zimbabwe în anii ’90, au tipărit atât de mulți, încât au ajuns să fie folosiți ca hârtie igienică? Cum utilizează băncile centrale puterea de a crea bani pentru a gestiona crizele financiare? De ce mare parte din țările europene au aceeași monedă, iar acest lucru provoacă atât de multe probleme? Este Bitcoin soluția pentru toate aceste dispute?   În Povestea banilor, Charles Wheelan ne arată cum ar trebui să funcționeze băncile și sistemul monetar, precum și efectele devastatoare pe care le pot avea asupra societății inflația, deflația, ilichiditatea și alte fenomene monetare.

 

„Wheelan este un fel de anti-Midas. Tot ce atinge prinde viață.“ — BURTON G. MALKIEL, profesor emerit al Universității Princeton

 

„O lectură captivantă, care explică principiile de bază ale economiilor mondiale.“ — DARTREVIEW.COM

 

„Politica monetară le poate părea unora un domeniu ezoteric. Dar la fel ni se păreau și produsele derivate pe care cei de pe Wall Street le tot învârteau la începutul anilor 2000. Și oare cum s-a încheiat totul? Atunci când politicile financiare funcționează cum trebuie, nu acordăm o atenție prea mare unor asemenea lucruri. Ne vedem liniștiți de viața noastră de zi cu zi, folosim bani pe care-i luăm ca atare și ne bucurăm de un sistem financiar stabil, veșnic nemulțumiți de autoritățile care parcă vor să complice inutil situația. Lucrurile nu merg însă întotdeauna atât de bine. Utilizarea greșită a banilor poate distruge atât țări, cât și vieți nevinovate.“ — CHARLES WHEELAN

Despre Charles Wheelan

CHARLES WHEELAN (n. 1966) este profesor de economie și politici publice la Centrul Rockefeller al Colegiului Dartmouth și fost corespondent pentru The Economist. De-a lungul timpului, a scris articole pentru Chicago Tribune, New York Times sau Wall Street Journal. Prima sa carte, Naked Economics: Undressing the Dismal Science (2002), o introducere accesibilă și captivantă în economie, a devenit rapid bestseller și a fost tradusă în peste zece limbi. De un succes similar s-au bucurat apoi și Naked Statistics: Stripping the Dread from the Data (2013) și Povestea banilor (Naked Money: A Revealing Look at What It Is and Why It Matters, 2016), în care Charles Wheelan își propune să explice pe înțelesul tuturor, cu ajutorul statisticii și politicilor monetare, cum funcționează lumea în care trăim.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Povestea banilor
  • An apariție: 2020
  • Pagini: 408
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-6792-2
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Charles Wheelan
  • Traducere: Simona Drelciuc

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact