Închide Close
Rasfrangeri intr-un ochi de aur

Editura Humanitas

Carson McCullers, Rasfrangeri intr-un ochi de aur

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Sunt momente cand dorinta cea mai fierbinte a unui om este sa iubeasca pe cineva si sunt momente cand emotiile si supararile trebuie sa se descatuseze in ura. In comunitatile inchise, cu reguli stricte, pulsiunile de necontrolat ale vietii se manifesta cu o putere inspaimantatoare.Un fort militar din Sud, pe timp de pace, pare un loc unde nu se intampla nimic sau, mai bine zis, unde se intampla in fiecare zi acelasi lucru. Dar ritmul de ceasornic al vietii se deregleaza curand, ca intotdeauna cand intervin sentimentele.Doi ofiteri si sotiile lor, un soldat si un servitor filipinez, isi traiesc dramele fara sa distinga intotdeauna intre ura si dragoste. Cei sase nu se aseamana decat prin faptul ca fiecare e in acelasi timp, dar in cu totul alt fel, foarte puternic si foarte vulnerabil.Poate ca nu veti fi surprinsi atunci cand, la sfarsitul acestei povesti, vor rasuna doua focuri de arma.

Despre Carson McCullers
S-a nascut la 19 februarie 1917, in Columbus (Georgia), fiica a unui ceasornicar. A devenit scriitoare, marturiseste ea, datorita hazardului. Parintii o destinasera unei cariere de pianista, astfel incat in 1935 pleaca la New York sa se inscrie la Conservatorul Juilliard. Isi pierde insa portofelul cu banii destinati studiilor, ceea ce o obliga sa-si ia un serviciu. Seara urmeaza totusi, la universitate, cursuri de literatura si de creative writing. In 1936 ii apare prima nuvela, iar în 1937 se casatoreste cu Reeves McCullers, si el sudist. In Carolina de Nord, unde se stabilesc cei doi, tanara scrie primul ei roman, The Heart Is a Lonely Hunter (Inima-i un vanator singuratic). Aparuta in 1940, cand autoarea avea numai 23 de ani, cartea o face imediat celebra. Intoarsa la New York, Carson McCullers tine in timpul razboiului un salon frecventat de boema artistica a vremii, scriitori, muzicieni, pictori: V. H. Auden, Paul si Jane Bowles, Chistopher Isherwood, Anais Nin, Richard Wright, Leonard Bernstein, Aaron Copland, Salvador Dali. In 1941 publica Reflections in a Goleden Eye (Rasfrangeri intr-un ochi de aur), roman care ii intareste o reputatie ambigua, de scriitoare nevrotica si cu inclinatii perverse. In 1946 romanciera sufera un atac de inima si, incetul cu incetul, ajunge sa duca o viata de cvasi-infirma, iar in 1953 sotul ei se sinucide. Carson McCullers moare in 1967, intr-un spital din New York. Atat criticii, cat si scriitori ca Graham Greene sau Tennessee Williams o considera una dintre cele mai importante scriitoare americane. Carti: The Heart Is a Lonely Hunter (1940) Reflections in a Golden Eye (1941) The Member of the Wedding (1946, adaptata pentru scena in 1950 si premiata ca piesa anului) The Ballad of the Sad Cafe and Other Stories (1951) The Square Root of Wonderful (teatru, 1958) Clock Without Hands (1961 Web: www.carson-mccullers.com
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Rasfrangeri intr-un ochi de aur
 • An apariție: 2003
 • Ediție: I
 • Pagini: 172
 • Format: 11x18 cm
 • ISBN: 973-50-0565-4
 • ISBN-10: 973-50-0565-4
 • Colecție: Cartea de pe noptieră
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Carson McCullers
 • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
 • Redactare: Horia Gănescu
 • Traducere: Domnica Drumea

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact