Închide Close
Rasputin

Editura Humanitas

Henri Troyat, Rasputin

Din categoriile literatură, istorie

În colecția Roman istoric

Nume cunoscut amatorilor de romane istorice de buna calitate, Henri Troyat a fost tradus la Humanitas in mai multe randuri. Noua sa carte e dedicata unui personaj parand sa incarneze insusi misterul sufletului rus, manat de contradictii si tinzand spre exces. Povestea lui Rasputin nu si-a pierdut nici astazi fascinatia. Mujicul semianalfabet, nascut in a doua jumatate a secolului trecut intr-un sat din Siberia, ajunge la Sankt Petersburg, unde strange in jurul sau o curte de adoratoare din societatea aristocratica. Devine protejatul tarinei Aleksandra Feodorovna, convinsa ca rugaciunile lui ii vor salva fiul hemofilic si, o data cu el, intregul imperiu. In 1914, la izbucnirea razboiului, ura si comploturile impotriva „staretului“ impostor, banuit ca dirijeaza din umbra destinul Rusiei, culmineaza intr-un asasinat atroce, care va precipita prabusirea imperiului.traducere de Ileana Busuioc
Despre Henri Troyat
Henry Troyat (Lev Tarasov), cunoscutul scriitor francez de origine rusa, s-a nascut la Moscova in 1911. Parintii sai fug de Revolutia din 1917, stabilindu-se in Franta. Troyat se distinge inca de la debutul sau literar, in 1935, cind i se decerneaza un premiu pentru cartea Faux Jour. Scrie apoi Le Vivier, Grandeur nature, La Clef de voute si L'Araignee – care a primit Premiul Goncourt in 1938. Trece apoi la mari fresce istorice: Tant que la Terre durera (3 vol.), Les Semailles et les Moissons (5 vol.) si La Lumiere des justes (5 vol.). Bogata sa opera literara include de asemenea nuvele, biografii (Puskin, Dostoievski, Tolstoi, Gogol, Ecaterina cea Mare, Petru cel Mare, Cehov, Turgheniev, Gorki, Flaubert, Maupassant), piese de teatru. Le Front dans les nuages marcheaza o revenire la prima sa maniera romanesca, iar Le Moscovite (3 vol.) si Les Heritiers de l'avenir (3 vol.) completeaza ciclurile istorice. Henri Troyat este ales membru al Academiei Franceze in 1959. Potrivit unui sondaj realizat in 1978, 57% din francezii dedati lecturii citisera cel putin o carte a lui Troyat; inaintea lui se afla doar Balzac.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Rasputin
 • An apariție: 1998
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 224
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0911-6
 • ISBN-10: 973-28-0911-6
 • Colecție: Roman istoric
 • Domeniu: literatură, istorie
 • Autor: Henri Troyat

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact