Închide Close
Regele Mihai - automobilist, mecanic, pilot profesionist

Editura Humanitas

Andrei Savulescu, Regele Mihai - automobilist, mecanic, pilot profesionist

Din categoriile istorie

În colecția în afara colecţiilor

Regele Mihai a acceptat sa raspunda intrebarilor lui Andrei Savulescu despre automobilele si avioanele pe care le-a condus de-a lungul vremii, despre celebra sa colectie de masini militare de epoca, restaurate de el insusi – uneori cu ajutorul Reginei Ana – in atelierul de la Versoix, sau despre meseria de pilot profesionist, practicata candva spre a-si intretine familia. Publicul larg va avea astfel bucuria sa-l reintalneasca pe augustul personaj al Convorbirilor cu Mircea Ciobanu: de asta data in ipostaza unui om care, in ciuda menirii sale regale, nu a dispretuit niciodata munca, fiind un impatimit al lucrului bine facut. Regele Mihai este, prin distinctia manierelor, calitatea morala a inteligentei si calitatea sa umana, o voce de dincolo de epoca descentrarii noastre nationale. Este, intr-un cuvant, o imagine a partii noastre mai bune. Undeva in cuprinsul acestei carti afirma ca a conduce avionul prin nori e dificil, deoarece „ai cateodata impresia ca avionul se misca intr-o directie, faci o corectura si, in realitate, el nu se misca deloc“. Ceea ce trebuie sa faci pentru a mentine directia avionului, ni se spune, este sa accepti lipsa de evidenta a instinctelor bine educate prin antrenament: altfel spus, trebuie „sa faci lucruri contra instinctului de conservare...“ Procedeul este cu deosebire frapant, caci la fel este si onoarea: ea iti pretinde sa faci lucruri impotriva instinctului material de supravietuire.

Despre Andrei Savulescu
S-a nascut la 29 octombrie 1927 in Bucuresti. Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica, Sectia Masini de transport navale (1951). Stagii de documentare la uzinele Skoda (1963), Wartburg (1964), Trabant (1964), Renault, Peugeot, Motobecane si Solex (1968, bursa ONU). Inginer proiectant la IPRONAV Bucuresti (1951–1957), sef serviciu auto la ICRM si IDMS Bucuresti (1958–1962), inginer principal la serviciul „Calitate, Standarde, Omologare“ din cadrul Ministerului Comertului Interior, DGCRM (1962–1969), cercetator la uzinele BMW din Munchen (1969–1994). Din 1984 colaborator permanent al sectiei romane a postului de radio Deutsche Welle, din Koln (cronica lunara Automagazin, pseudonim Ioan Sebastian). Colaborator la diferite publicatii de specialitate (Revista Transporturilor, Sport si Tehnica, Auto pro, Automobile Revue / Berna etc.). Activitate didactica: lector de mecanica la scolile de conducatori auto Vointa si Motorul (1954–1965). Carti (coautor): Memoratorul tehnicianului de autovehicule, Editura Tehnica, Bucuresti, 1959 Indreptar automobilistic, Editura Tehnica, Bucuresti, 1968 Almanah auto 1990, editat de revista Autoturism
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Regele Mihai – automobilist, mecanic, pilot profesionist
 • An apariție: 1996
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 176
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0701-6
 • ISBN-10: 973-28-0701-6
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: istorie
 • Autor: Andrei Savulescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact