Închide Close
Rosul usor e rozul iluzor (palindroman)

Editura Humanitas

Şerban Foarţă, Rosul usor e rozul iluzor (palindroman)

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

O intalnire care opune doua generatii si un schimb de perspective intre valorile vechi, clasice, si modele noi (de pilda feminismul), care nu se transforma in conflict, ci in prietenie si ras. Domnul profesor de franceza Vasile Elisav si studentele la Litere Nora Aron si Carmen Carpen mai au un musafir, marele personaj al cartii: limbajul. Intr-un rol episodic, ca special guest star, autorul insusi. Discutiile savuroase fac parte din categoria utile dulci, amuza si instruiesc. Si totul sta sub semnul jocului.

Explicatia criticului: Palindromul este o forma speciala de anagrama; un cuvant sau mai multe care isi pastreaza forma si sensul indiferent daca le citesti de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga. Incercati cu Nora Aron, Vasile Elisav, Madam Adam si cu titlul cartii.

 

Despre Şerban Foarţă

ŞERBAN FOARŢĂ (n. 1942, Drobeta-Turnu Severin) este unul dintre cei mai importanţi poeţi din România. Absolvă cursurile Facultăţii de Litere (Secţia română-germană) a Universităţii din Timişoara. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1970 şi al ASPRO din 2000. Trăieşte de peste patruzeci de ani la Timişoara, unde scrie, traduce, pictează şi cântă la pian. Este fermecător şi imprevizibil, spumos şi rafinat, cult şi casant în judecăţi. Poezia lui e marcată de amprenta ludicului, de o formidabilă asociativitate a cuvintelor şi a imaginilor. Are peste şaptezeci şi cinci de cărţi de versuri, eseuri, proză, articlerie şi traduceri. Este un harnic colecţionar de premii literare (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Radio România Cultural, Premiul Naţional pentru Literatură, Premiul „Gellu Naum", Premiul ASPRO pentru poezie etc.).

Scrieri: Simpleroze, Areal, Texte pentru Phoenix, Copyright, Holorime, Caragialeta, Opera Somnia, Fractalia, Rebis, Rimelări, Istoriile unui matroz întors de pe Planeta Roz, Micul Print, Îndreptar practic de chiciologie, Prozariu, Un mire fără căpătâi, Roşul uşor e rozul iluzor, Gazela de perete, Eseu asupra poeziei lui Ion Barbu, Afinităţi selective, Afinităţi efective, Retorică şi comunicare, Un castel din Spania pentru Annia, Honorificabilitudinitatibus, Mic tratat de pisicologie, Naraţiunea de-a fi (convorbiri cu Robert Şerban) etc.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Rosul usor e rozul iluzor (palindroman)
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 188
 • Format: 11 x 18 cm
 • ISBN: 978-973-50-2157-3
 • ISBN-10: 978-973-50-2157-3
 • Preț: 25 lei
 • Colecție: Cartea de pe noptieră
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Şerban Foarţă

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact