Închide Close
Soldatii de la Salamina

Editura Humanitas

Javier Cercas, Soldatii de la Salamina

Din categoriile literatură

În colecția Raftul întâi

Aproape fiecare tara are o obsesie istorica. In cazul Spaniei, ea este cea a razboiului civil, evenimentul care a marcat nu doar deceniul patru al secolului douazeci, ci si anii de dupa. Rafael Sanchez Mazas, membru fondator si ideolog al Falangei, scapa ca prin minune de o executie in grup, intr-o perioada cand multi detinuti franchisti si-au sfarsit viata la zid. Si cum uneori chiar si miracolele se repeta, un soldat care-l descopera intamplator refuza sa-l ucida sau sa-l predea, multumindu-se sa-i arunce un zambet care-l va urmari toata viata. Peste ani, un ziarist afla despre acest episod de la fiul lui Mazas, scriitorul Rafael Sanchez Ferlosio. Jurnalistul renunta la munca in redactie si pleaca pe urmele personajelor si evenimentelor, propunandu-si sa scrie o poveste adevarata, un best–seller reabilitator. si totodata sa rezolve un mister inca neelucidat: cine a fost soldatul care, in plin razboi, si-a gasit timp pentru indurare? Aparitia, in 2001, a Soldatilor de la Salamina a reprezentat nu doar un eveniment literar major – incununat cu numeroase premii, intre care Premiul Libreter si Premiul Extremadura –, ci si subiectul unor dezbateri publice intense in Spania si nu numai. Bazat pe un caz real, romanul lui Javier Cercas s-a vandut, in doi ani, in peste 400 000 de exemplare, in 29 de editii, si a fost ecranizat de regizorul David Trueba.traducere de Cornelia Radulescu
Despre Javier Cercas

JAVIER CERCAS s-a născut în 1962 la Ibahernando, în provincia Cáceres. A studiat literatura spaniolă, la Universitatea Autonomă din Barcelona, absolvită în 1985, ulterior obţinând titlul de doctor în filologie hispanică la Universitatea din Barcelona. A predat doi ani la Universitatea din Illinois, iar din 1989 ţine cursuri de literatură spaniolă la Universitatea din Gerona. Colaborează constant la El País, unul dintre ziarele cele mai influente din Spania. Semnează eseuri, articole, povestiri, romane, precum şi traduceri din engleză şi catalană. A publicat romanele El móvil (1987), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997), Soldaţii de la Salamina (Soldados de Salamina, 2001; Humanitas, 2003), La velocidad de la luz (2005), Anatomía de un instante (2009), Legile frontierei (Las leyes de la frontera, 2012; Humanitas Fiction, 2015), El impostor (2014). Consacrarea sa se leagă însă de Soldaţii de la Salamina, roman multipremiat, un bestseller tradus în numeroase limbi şi ulterior ecranizat, în 2003, în regia lui David Trueba. Javier Cercas a fost recompensat cu numeroase premii: Premiul Llibreter, Premiul Ciutat de Barcelona, Premiul Salammbo, Premiul Que Leer, Premiul Extremadura, Premiul Criticii din Chile, Premiul Arzobispo Juan de San Clemente, Premio Nacional de Narrativa, premiul Grinzane Cavour.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Soldatii de la Salamina
 • An apariție: 2003
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 192
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0605-7
 • ISBN-10: 973-50-0605-7
 • Colecție: Raftul întâi
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Javier Cercas

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact