Închide Close
Spania nevertebrata

Editura Humanitas

José Ortega y Gasset, Spania nevertebrata

Din categoriile filozofie

În colecția în afara colecţiilor

Tema acestei carti este Spania, dar analizata dintr-o perspectiva istorica ampla si intemeiata pe principii teoretice. Asadar, in pofida caracterului local si puternic controversat al problemei, cartea nu e catusi de putin facila sau provinciala, iar valabilitatea analizelor sale depaseste circumstantele concrete care, uneori, slujesc drept exemplu. Perspectiva istorica nu include doar propriul nostru trecut integral, ci, in esenta, procesul culturii europene si grava sa criza contemporana... in plus, cea de-a doua parte a cartii de fata anticipeaza Revolta maselor si o serie de concepte metodice ce-si dovedesc randamentul in acea mare carte. De exemplu conceptul de „masa“ si cel de „minoritate“. Paulino Garagorri Cartea lui Ortega mi se pare un text profetic atat pentru comunitatea europeana care se construieste acum, cu ezitari si neantelegeri, cat si pentru propria noastra „Romanie nevertebrata“, inca pierduta intr-un trecut de realizari fantasmatice pe care, de cele mai multe ori, am refuzat, n-am stiut sau nu am putut sa-l transformam in viitor. Sorin Marculescu traducere de Sorin Marculescu
Despre José Ortega y Gasset

S-a nascut la 9 mai 1883 la Madrid, intr-o familie cu traditii liberale (tatal sau era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). Urmeaza colegiul iezuit de la Miraflores del Palo (Malaga), apoi dreptul si filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizata tot de iezuiti, incheindu-si studiile in 1902, la Universitatea Centrala din Madrid. Prietenie stransa, dar accidentata, cu Miguel de Unamuno (din 1903). Doctorat in filozofie: "Spaimele anului 1000", 1904. Intre 1905 si 1908, stagii de studiu la cateva universitati din Germania: Leipzig (unde preda Simmel), Berlin si, in fine, Marburg am Lahn (va reveni aici si in 1911), unde profesau Hermann Cohen si Paul Natorp; coleg si prieten cu Nicolai Hartmann, Paul Scheffer si Heinz Helmsoeth. Profesor la Escuela Superior del Magisterio (1908-1910), colaboreaza la El Faro si El Imparcial. Casatorit cu Rosa Spottorno, vor avea trei copii. Din 1910, profesor titular de metafizica la Universitatea din Madrid, unde va preda timp de douazeci si cinci de ani. Fondeaza Liga de Educacion Politica Espanola (cu Manuel Garcia Morente, Antonio Machado, Ramiro de Maeztu, Ramon Perez de Ayala, Manuel Azana etc., 1914). In acelasi an, membru al Real Academia de Ciencias morales y politicas. Intemeiaza in 1915 revista Espana (cu Azorin, Eugenio d'Ors etc.). Intemeiaza El Sol; prima calatorie in Argentina (1917). In 1923 fondeaza Revista de Occidente (va aparea pana in iulie 1936, reapare din 1961), si Biblioteca de Ideas del siglo XX. A doua calatorie in Argentina (1928). 1929: demisioneaza temporar de la catedra, ca protest fata de Primo de Rivera, si preda la Universidad Libre. In 1930 se alatura, cu Unamuno, Maranon, Perez de Ayala etc., miscarii republicane; un an mai tarziu este deputat de Leon in Cortes-ul republican. Din 1932 se retrage treptat din politica. La izbucnirea Razboiului civil (august 1936) se refugiaza succesiv in Franta, Argentina si Portugalia. Revine definitiv la Madrid (1946), evitand orice colaborare cu Franco. In 1948 intemeiaza, cu discipolul sau Julian Marias, Instituto de Humanidades. Participa (iulie 1949) la centenarul Goethe de la Aspen (Colorado). In acelasi an (august-septembrie), conferinte la Berlin, Hamburg si Stuttgart, apoi la Edinburgh, Darmstadt, Baden Baden si Munchen (1951-1954). Este sarbatorit solemn in 1953. Moare la Madrid (17 octombrie 1955).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Spania nevertebrata
 • An apariție: 1997
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 168
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0739-3
 • ISBN-10: 973-28-0739-3
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: José Ortega y Gasset

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact