Închide Close
STASI si Securitatea

Editura Humanitas

Stejarel Olaru, Georg Herbstritt, STASI si Securitatea

În colecția în afara colecţiilor

Intr-una dintre cladirile berlineze ale Stasi, cea in care s-a aflat si biroul lui Erich Mielke, ministrul Securitatii Statului, in ianuarie 1990, in timpul ocuparii sediului de catre manifestanti, se putea citi pe un perete: „ Stasi = Gestapo = K.G.B. = Securitatea!“ Dar Securitatea devenise atat de rau famata, incat nici macar Stasi nu mai dorea sa fie identificat drept unul dintre fostii ei colaboratori. Autorii acestei carti abordeaza mai multe aspecte ale colaborarii dintre Securitate si Stasi, de la operatiunile comune desfasurate in Romania sau Germania de Est pana la cooperarea la nivel tehnic. Dar, dupa un debut „reusit“, sub umbrela K.G.B., in perioada anilor '50, cand majoritatea operatiunilor comune au vizat anihilarea sau rapirea romanilor aflati în exil, care criticau in mod activ regimul comunist de la Bucuresti, sfarsitul anilor '60 a adus insa o schimbare de atitudine din partea Securitatii si, implicit, o reactie de ostilitate din partea colegilor est-germani.Prefata de Emil Hurezeanu, postfata de Johannes Beleites
Despre Stejarel Olaru
STEJAREL OLARU (n. 1973) a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea Bucuresti. Studii academice postuniversitare in stiinte politice in cadrul SNSPA, Bucuresti. Incepand cu anul 2001 s-a dedicat studiului istoriei comunismului romanesc si a Securitatii, publicand articole si studii in presa si in reviste de specialitate. In prezent este publicist comentator la cotidianul Evenimentul zilei. A fost coautor la volumul Securistii partidului (Polirom, Iasi, 2002). Impreuna cu Marius Oprea a publicat Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov (Polirom, Iasi, 2002). Este autorul volumului Cei cinci care au speriat Estul (Polirom, Iasi, 2003).
Despre Georg Herbstritt
GEORG HERBSTRITT (n. 1965) a studiat Istoria Contemporana si Teologie Catolica la Universitatea din Freiburg. In prezent lucreaza in cadrul departamentului de cercetare al Oficiului pentru Administrarea Arhivelor Stasi din Berlin. Este autorul a numeroase articole despre istoria comunismului est-german si a Stasi in presa de specialitate. A publicat studii si carti despre operatiunile de spionaj ale Stasi precum Das Gesicht dem Westen zu... DDR - Spionage gegen die Bundesrepublik Deutschland (Temmen, Bremen, 2003) in colaborare cu Helmut Muller-Enbergs sau volumul A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places (Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Berlin, 2004), in colaborare cu Stejarel Olaru.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: STASI si Securitatea
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 440
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-1135-2
  • ISBN-10: 973-50-1135-2
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Stejarel Olaru, Georg Herbstritt

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact