Închide Close
Sub pecetea tainei

Editura Humanitas

Mateiu I. Caragiale, Sub pecetea tainei

Din categoriile literatură

În colecția Biblioteca virtuală

EBOOK GRATUIT / PDF > DESCARCĂ

 

Cele mai frumoase secrete nerezolvate din literatura română se afla Sub pecetea tainei. Spre deosebire de „fratele detectiv" din romanele poliţiste, pentru care „un sâmbure de cireaşă e de ajuns ca să descurce toata treaba", poliţistul lui Mateiu Caragiale, Conu Rache, povesteşte întâmplări în care la început nu poate, iar la sfârşit nici nu mai vrea să facă lumină. Un roman care are toate atributele mateiene: trasee bucureştene nocturne, catifelări stilistice, personaje învăluite în melancolie, belle epoque.

Întrebarea criticului: Unde sunt poliţiştii de caracter de pe la 1898, care au minte, carte şi ţinută? (Iar Mateiu Caragiale nu poate fi bănuit că idealizează realitatea!)

Despre Mateiu I. Caragiale

MATEIU I. CARAGIALE (n. 24 martie 1885, d. 17 ianuarie 1936), poet, scriitor, istoric al heraldicii. S-a născut la Bucureşti, fiul lui Ion Luca Caragiale şi al Mariei Constantinescu. În anul 1889, tatăl său se căsătoreşte cu Alexandrina Burelly şi îşi aduce fiul în noua familie. În adolescenţă, Mateiu îşi descoperă pasiunea pentru heraldică şi pentru genealogie. Îşi căuta strămoşii pe care îi credea aristocraţi. În 1904, începe la Berlin studiile de Drept, pe care ulterior le abandonează. În anul 1921 apare Remember în Viaţa Românească. Din 1916, începe să lucreze la romanul Craii de Curtea-Veche, pe care îl finalizează în 1928 şi care va fi publicat un an mai târziu, tot la Cartea Românească. În acelaşi an 1929, la 1 mai, primeşte premiul Societăţii Scriitorilor Români. În Agendă notează faptul că în februarie 1929 începe să lucreze la Sub pecetea tainei, iar în octombrie la Soborul ţaţelor. Placheta de versuri Pajere a apărut postum, chiar în anul morţii poetului. Aproape toate poeziile fuseseră publicate în timpul vieţii scriitorului, precum şi o mare parte a romanului Sub pecetea tainei. Textele sale heraldice şi însemnările istorice, destinate uzului personal, n-au fost puse în valoare.

 

Sursa textului și fotografiei: Wikipedia

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Sub pecetea tainei
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Format: EPUB/PDF
  • ISBN: 978-973-50-3400-9-X
  • Colecție: Biblioteca virtuală
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Mateiu I. Caragiale

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact